Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dojemný příběh ochrnutého Patrika: Sní o práci, nemá ale na elektrický vozík

    Patrik chce začít pracovat, potřeboval by však nový vozík. Přispějete mu i vy? | foto: Facebook

    Jedna mladická nerozvážnost stačila, aby se Patriku Šimánkovi obrátil svět vzhůru nohama. Po skoku do příliš mělké vody ochrnul a dokáže hýbat jen hlavou, krkem a rameny. Patrik se přesto ani trochu nevzdává, naopak vystudoval vysokou školu a nyní si hledá práci. Limituje ho ovšem zastaralý vozík, a tak se rozhodl pořídit si nový. Jenže za částku půl milionu korun, kterou výrobce požaduje, si ho nemůže dovolit. Jeho osud si proto vzali do rukou pořadatelé festivalu Rockový slunovrat a skrze kampaň Křídla pro Patrika pomáhají mladému studentovi na cestě za jeho snem. Přispějete i vy?

    Řada lidí si na Facebooku všimla dojemné výzvy na pomoc jistému Patriku Šimánkovi. Jde o mladého muže, jehož život značně poznamenala událost z roku 2008.

    „V roce 2008 jsem nerozvážně skočil do příliš mělké vody a následkem toho jsem ochrnul od ramen dolu. Prodělal jsem dvě, vlastně tři těžké operace. Jsem na vozíčku a nedokážu pohnout ničím jiným než hlavou, krkem a rameny,“ popisuje Patrik.

    Ačkoliv i přes svůj hendikep nesvěsil hlavu, na svou situaci se snaží dívat optimisticky a pozitiva našel třeba v tom, že alespoň není úplným „ležákem“, aktuálně ho začala trápit finanční situace, kterou nejvíc zatěžuje placení asistenční služby.

    „Celou dobu, tedy deset let, se o mě stará má babička. Je to úžasné a moc jí dlužím. Bohužel babičce je 77 a za tu dobu jsem jí moc ke zdraví nepřidal. Proto přibližně dva roky využívám služby osobní asistence, abych babičce ulevil a sám byl alespoň částečně ‚soběstačný‘. Předtím jsem tuto službu také využíval, ale především do školy. Snažím se využívat asistenci co možná nejvíce, ale jsem do značné míry limitován celkovými náklady, protože ačkoliv dostávám měsíčně přibližně patnáct tisíc a mám i drobný příspěvek od nadace, v žádném případě s tím nepokryji ani polovinu potřebné asistence,“ vysvětluje svou situaci Patrik.

    Patrik Šimánek potřebuje nový elektrický vozík, nejde ale vůbec o levnou záležitost.

    To navíc není vše, co mladého muže trápí. Má velké plány a i přes každodenní problémy, které mu ochrnutí přináší, se mu podařilo získat bakalářský i magisterský titul v oboru mezinárodní vztahy a evropská studia. Kromě toho se také učil anglicky, německy a španělsky. V prosinci dokončil kurz aplikované diplomacie, nyní si snaží najít uplatnění i v profesním životě a pokukuje po známých mezinárodních organizacích jako je OSN, Evropská unie či OECD. Jenže do pracovního procesu se jen těžko zapojí se zastaralým invalidním vozíkem, na němž se nyní pohybuje.

    „K tomu, abych mohl být alespoň částečně samostatný, využívám mého velkého silného přítele – elektrický vozík. Protože ničím kromě hlavy, krku a ramen nepohnu, využívám bradové ovládání. Toto ovládání mi hodně usnadňuje každodenní realitu, např. při pohybu venku nebo dopravě za kamarády. Bohužel vozík je již osm let starý a ani ovládání není zcela vyhovující mým potřebám. V současné době jednám s výrobci vozíku a předběžná cena, která mi byla sdělena, je 500 tisíc korun. Přibližně polovinu by mi měla přispět pojišťovna, zbytek bude na mně,“ popisuje Patrik.

    Přispějete i vy Patrikovi na nový vozík?

    „Chci vás tedy požádat, jestli byste mi nepřispěli třeba i drobnou částkou, tak abych se mohl lépe zařadit do běžného života,“ dodává.

    Pomoct Patrikovi v jeho cestě za plnohodnotným životem si vzali za cíl pořadatelé hudebního festivalu Rockový slunovrat. Ti se rozhodli iniciovat kampaň Křídla pro Patrika a zřídili speciální účet, na který veřejnost může posílat peníze.

    Pokud chcete na nový vozík Patrikovi přispět i vy, číslo speciálního účtu je 1112131421/5500.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:11 pondělí 13. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Trapas
      9
    • Tvl
      9
    • Sladký
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      7