Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Těžké období milovických paterčat: Konec obědů zdarma, peníze mizí! Rodina má druhý účet

    Milovická paterčata letos nastoupila do čtvrté třídy základní školy. Mezi svými vrstevníky se děti prý cítí velmi dobře. Rodiče ale začíná trápit, jakým tempem ubývají peníze na transparentním účtu. Antonín Kroščen a Alexandra Kiňová se podle všeho ale nemají důvod obávat. Správkyně sbírky pro milovická paterčata Petra Dobiášová se totiž Expresu svěřila, že existuje ještě druhý účet, kde je dvakrát více peněz, než na veřejně známém účtu. „Až dojdou peníze, začneme brát z něho,“ uvedla Dobiášová.

    Redakce Expresu nedávno informovala, že na transparentním účtu milovických paterčat došlo k několika podezřelým transakcím. Jednalo se o tři výběry hotovosti z bankomatu během pár dní. Správkyně sbírky Petra Dobiášová nám sdělila, že velká část financí byla použita na opravu auta.

    „32 tisíc šlo na opravu auta. Rodina nemůže být bez auta. V tuto chvíli je automobil opravený na dalších 5 let a nebude třeba další investice. Auto bylo koupené z bazaru, pořád někde jezdí a nakupují, něco jim odešlo v motoru a muselo se to řešit,“ uvedla Dobiášová, která se nám poté svěřila, že letošní září je pro rodinu milovických paterčat velmi složité.

    „Příspěvky na obědy, které měly v minulých letech, zatím nemají schválené. Nenaskočila jim dotace a budou si to muset hradit. Měsíčně dáme za obědy 6 tisíc korun. Loni a v předchozích letech to měly zadarmo. Doufám, že se to vyřeší co nejdříve, jinak by je vyšly obědy na 60 tisíc ročně. Maminka Saša říkala, že za takových podmínek by děti nechodily na obědy do jídelny a vařila by jim doma,“ tvrdí Dobiášová.

    Na transparentním účtu, kam štědří lidé už několik let posílají nemalé peníze na pomoc pro milovická paterčata, je aktuálně přes 305 tisíc korun. Podle správkyně sbírky prostředky mizí rychleji, než by si rodina představovala.

    „6 tisíc letělo na obědy, 32 tisíc na opravu auta, pak se nakupovaly všechny pomůcky, věci na tělocvik či na výtvarku . 12 tisíc šlo na třídní fond. Je to mazec při šesti dětech. Letos to fakt mizí. Loni jsme dostali asi 70 tisíc korun na darech, ale okamžitě se to otočilo a dostali jsme se do mínusu za ten rok. Dostali jsme od lidí méně, než kolik rodina vydala,“ přiznává Dobiášová, která se Expresu věřila, že rodina milovických paterčat je připravena i na nejhorší.

    Rodina má záložní účet, je na něm přes 636 tisíc!

    Až jednou peníze na transparentním účtu dojdou, existuje totiž ještě druhý účet, kde je aktuálně přes 636 tisíc korun a je psán přímo na maminku paterčat Alexandru Kiňovou.

    „Je to původní účet, který po narození paterčat založila paní Klára Rulíková. Tenkrát se z toho hradily třeba plenky, ale došlo k ukončení spolupráce. Teď se tam netočí vůbec nic a nic se ani nevybírá. Naskakují tam jen úroky. Až jednou dojdou peníze z prvního účtu, tak začneme brát z toho druhého. Ten účet funguje jako záloha, aby bylo kam sáhnout. Jsem ráda, že tam ty peníze jsou. Účet je psán na paní Kiňovou, ale ona sama si ho spravovat nebude. Na to asi nemá kapacitu,“ uvedla Dobiášová.

    „V okamžiku, kdy z druhého účtu budeme čerpat, musíme mít účetního, aby bylo doloženo, na co se prostředky čerpají. Vše musí sedět na haléře přesně,“ dodává správkyně sbírky pro milovická paterčata.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 22. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      194
    • Tvl
      25
    • Haha
      21
    • Cože
      14
    • Super
      10
    • Sladký
      8