3. Když nadejde hodina H
Stejně jako je trapné, když po talíři jednohubek, už dojde na jídlo, co přinesli hosté, je neslušné přijít s prázdnou a čekat, že se zdarma pořádně nadlábnete a spláchnete to demižonem lahodného moku.
Nemusí to být nutně lahev vína nebo bonboniéra, zvláště když ani jedno hostitelé nemusí. Radost v tomto případě udělají i jiné věci, pán a paní jistě ocení, když si vzpomene na jejich oblíbené jídlo a pití nebo přinesete vámi zvolenou delikatesu, kterou chcete, aby také ochutnali. Netrvejte na tom, aby za každou cenu musejí začít degustovat hned po vašem příchodu.
Sluší se samozřejmě přijít včas. Respektive deset patnáct minut po „oficiálním“ začátku nebo hodině, na kterou jste byli plus minus domluvení. Hostitel čas navíc ocení a vy ve finále také, přece jen žijeme v době, která dochvilnosti příliš nepřeje.
Záleží samozřejmě na okolnostech a druhu akce, pozdní příchody o hodinu a víc nejsou slušné ani žádoucí. Ještě horší pak je nepřijít a ani se neomluvit, přitom si nechat zapnutý telefon a být online na sociálních sítích, byť na dotazy hostitele nereagujete.
Pokud přece jen dorazíte později, z jakkoli objektivních a pochopitelných příčin, nečekejte, že hostitel bude tancovat jen kolem vás. Zvláště když měl vymyšlené menu a sled věcí a vy přijdete v polovině. Není taky příliš prozíravé chtít všechno hned dohnat, to platí zejména pro lihuneprosté nápoje. Ve finále můžete všechny trumfnout a odporoučet se ještě dřív, než bude večírek vrcholit.