Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Praze představili nový označník. Ladí s odpadkovým košem, ale pro lidi byl nečitelný

    Nový označník Praha testuje na Palackého náměstí. Lidé už teď hlásí první stížnosti. | foto: Autor: PID

    Od středy je na tramvajové zastávce Palackého náměstí nainstalován nový označník. Podle magistrátu ho čeká minimálně půl roku testování a poté by mohl být rozesetý po celé Praze. Designovou tabuli začali Pražané kritizovat ihned po uvedení do provozu. Důvod je zcela zásadní, je tak otázkou, zda tato varianta skutečně půlroční testování „přežije“ úspěšně. Nicméně vylepšení se nakonec označník dočkal.

    Prototyp zastávkového označníku pro Prahu vytvořili designéři ze studia Olgoj Chorchoj, jež hlavní město zásobuje jedním designovým prvkem za druhým. Naposledy se řešila lavička, kterou studio navrhlo pro Prahu a darem ji získala i Bratislava.

    „Nový označník je dalším prvkem městského mobiliáře, který má ambici vtisknout pražským zastávkám MHD důstojnější podobu a zároveň cestujícím poskytnout více informací včetně aktuálních odjezdů nejbližších spojů,“ uvádí magistrát na svých stránkách.

    U odhalení označníku byl nejen náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), ale i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Tabule s jízdními řády má podle zadání ladit se zastávkovými přístřešky, lavičkami, zábradlími či odpadkovými koši.

    „Do pražského mobiliáře kromě laviček a plánovaných nových zastávek přibude další prvek, tentokrát v podobě nového označníku. Věřím, že na něm Pražané ocení hlavně elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy. V rámci připravovaného projektu Jednotný informační systém hlavního města Prahy mají navíc na označník přibýt i zcela nové informace, jako jsou mapy okolí nebo směrovky na nejbližší cíle dostupné pěšky,“ uvedl pražský primátor.

    Jak se ukázalo, cestující nejsou z novinky tak nadšení, jak si zřejmě město přálo.

    „Ze dvou metrů od sloupku vidím odlesky všeho možného, ale to, co má být vidět, vidět není,“ kritizuje novinku na Facebooku Pražské integrované dopravy Petr Mráz.

    Na nepříjemné odlesky si stěžovali i uživatelé na Twitteru.

    „Proč pořád vymýšlíme už vymyšlené a vyzkoušené? Vídeň, Curych, Amsterdam... Nejdůležitější informace je, která linka kam jede a především kdy jede. Proto všude vévodí výrazný displej s odjezdy spojů,“ stěžoval si Lukáš Nádvorník.

    Nový označník Praha testuje na Palackého náměstí. Lidé už teď hlásí první...
    Nový označník Praha testuje na Palackého náměstí. Lidé už teď hlásí první...

    „K MHD neodmyslitelně patří dopravní označníky, ale také prostor zastávek, kde lidé čekají na spoj. Městský mobiliář byl dlouho přehlížený, přitom to jsou výrazné prvky veřejného prostoru a je důležité, aby vedle praktických nároků také vypadaly k světu, využívaly digitální technologie, které například ukážou aktuální časy příjezdů i mapy v okolí, zapadaly do města a ladily s už vybraným designem zastávkového přístřešku a zábradlí. Ať už se jedná o dopravní stavbu, nebo označník, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně, byl nápomocný Pražanům a zapadal do svého okolí,“ uvedl při oznámení novinky radní pro dopravu Scheinherr, který bude muset na kritiku Pražanů na nečitelný displej reagovat.

    Což se stalo rychle, označník se nyní dočkal vylepšení a svítí lépe.

    Následujícího půl roku bude dopravní podnik sledovat, jak se označníku daří a jak zvládá nejen změny teplot, ale i útoky vandalů. Postupné instalování nových označníků by mělo probíhat postupně v následujících letech.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 30. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      38
    • Haha
      25
    • Super
      12
    • Cože
      12
    • Sladký
      12
    • Tvl
      9