Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šarmantní opilec a rváč: Temné stránky historika, který rozčtvrtil milenku (†24)

    Oleg Sokolov jako Napoleon | foto: Archiv

    Zapálený historik a nadšenec pro věc a charismatický muž, ale i opilec, rváč a v mnoha ohledech také potenciálně nebezpečný psychopat. Přesně tak mluví o Olegu Sokolovovi (63) lidé z jeho okolí. Vrah Anastázie Ješčenkové (†24) se považoval za převtělení vojevůdce Napoleona a podle toho se také choval. Bylo proto otázkou času, kdy udělá něco mimo lidské chápání.

    Oleg Sokolov měl dvě tváře. Byl to charismatický úspěšný muž, považovaný za jednoho z největších odborníků na Napoleona. Byl členem vážených vědeckých organizací, v Rusku ho považují za zakladatele historických rekonstrukcí bitev a Francouzi mu vzdali hold Řádem čestné legie. O vojenství v 17. až 19. století napsal víc než 40 článků a monografií.

    „Koně, ženy, víno – to bylo jeho heslo,“ zavzpomínal na historika Andrej Petrov, který s ním působil na fakultě. Docent historie uměl žít, jenže neznal tu správnou míru. Žil jako jeho velký vzor Napoleon Bonaparte. Podle svého okolí někdy ani nerozlišoval mezi sebou a velkým vojevůdcem.

    Známý historik ale před okolím neutajil ani temnější stránky své osobnosti, z níž velkou část „věnoval“ Napoleonovi.

    „Sokolov rychle vybuchl a rval se. Když si oblékl uniformu, stával se agresivním a měnil se v úplně jiného člověka. To, jak se ponořil do historie, ho postupně ničilo,“ odkryl temnou stránku Sokolovovy osobnosti Sergej Lebeděnko, který se s ním setkával na akcích připomínajících historické události a milníky.

    Pro server Gazeta.ru Alina Ampelonská zavzpomínala na to, jak historik jednal se svými studenty. V rukavičkách to rozhodně nebylo. 

    „Ječel na ně francouzské nadávky. Byla jsem v šoku, ale postupem času jsem to brala jako součást jedné z jeho osobností,“ poznamenala studentka.

    Hranice neměl Sokolov ani v bohatýrském popíjení, které výbušné povaze a velikášství ještě v mnohém přidalo, což pro jeho okolí zpravidla nebyla ta nejlepší zpráva. 

    „Ničilo ho to. Pil i tři dny v kuse. Ve Španělsku mu zakázali účastnit se historických rekonstrukcí, protože v opilosti způsobil smrt koně,“ popsal pro MK.ru jeden z účastníků historických rekonstrukcí.

    U žen měl „ruský Napoleon“ slušné úspěchy, což se Anastázii Ješčenkové stalo osudným. 

    „Na veřejnosti se k ní Sokolov choval taktně a s úctou. Žádných hrubostí jsem si nevšiml,“ uvedl Sergej Lebeděnko.

    Osudného dne se vše změnilo. „Když jsem zmínil své děti, rozběsnila se. Řekl jsem, že sobotu a neděli chci strávit s dětmi. Popadl ji strašný vztek,“ řekl Sokolov u soudu.

    Podle soudního jednání milenku zasáhly čtyři rány z malorážné pušky. Otevřenou krabičku s patronami kriminalisté našli na místě činu.

    Hodně smutné dny nyní zažívají nejen rodina a přátelé Anastázie Ješčenkové, ale i oba Sokolovovi rodiče, kteří jsou ještě naživu.

    „Je to strašné. Je zločinec, udělal hroznou věc, se kterou se nemůžeme smířit. Vždy jsme od něj očekávali něco velkého,“ řekla ruským médiím vrahova matka.

    O vině Olega Sokolova není pochyb, policie ho dopadla s uříznutýma rukama oběti v batohu a sám se k činu přiznal.

    Jeho advokáti tvrdí, že Sokolov jednal v záchvatu duševního rozrušení a žárlivosti. Je to jediný způsob jak z „prosté“ vraždy udělat vraždu v afektu, za niž v Rusku padají podstatně mírnější tresty.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:46 čtvrtek 12. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      45
    • Trapas
      45
    • Sladký
      43
    • Haha
      41
    • Tvl
      41
    • Cože
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...