Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Karta se obrátila. V únoru nabízel Kalousek Minářovi spojenectví, teď ho kritizuje

    Mikuláš Minář oznámil vstup do politiky. Miroslav Kalousek mu vyčetl absenci programu. | foto: Autor: Koláž Expres

    Mikuláš Minář oficiálně oznámil, že vytváří projekt, s nímž chce příští rok usilovat o vítězství ve volbách. Ve svém prohlášení slíbil, že udělá největší kontaktní kampaň v dějinách České republiky. Nic konkrétního bývalý šéf spolku Milion chvilek pro demokracii neuvedl. Absenci konkrétního programu už Minářovi vytkl Miroslav Kalousek, který zavzpomínal na to, jak zakládal TOP 09.

    Na začátku letošního roku Milion chvilek pro demokracii sliboval desítky demonstrací po celé republice, a to včetně tematických besed. Tou dobou byl hlavní tváří chvilkařů Mikuláš Minář, který volal po tom, aby se politické strany spojovaly v boji proti Andreji Babišovi.

    To, že by mohl být Minář silným spoluhráčem, tehdy pochopil i Miroslav Kalousek a otevřeně mu nabídl spojenectví. Hozenou rukavici Minář odmítl a raději začal pracovat na vlastním projektu, jehož existenci nyní oznámil.

    „Před týdnem jsem oznámil, že jsem téměř rozhodnut pokusit se s mnoha dalšími osobnostmi vytvořit projekt, který změní dynamiku hry a osloví i voliče, které opozice oslovit nedokáže. A právě dnes definitivně oznamuji, že do toho skutečně jdu,“ napsal na svůj facebookový profil Minář.

    „Protože je to třeba. Protože se mnou půjdou stovky a tisíce dalších. Protože chci,“ popsal své motivace bývalý šéf Milionu chvilek, který se v minulosti zaklínal tím, že do vrcholové politiky nevstoupí.

    Hůř už si svůj vstup do politiky Minář načasovat nemohl. V krajských volbách sice zvítězilo hnutí ANO, ale opoziční strany dokázaly v některých krajích vytvořit silné koalice. Začalo se dít to, po čem Minář tak dlouho volal. Přesto mu jeho osobní ambice nezabránily tohle všechno ohrozit svým vstupem do politiky.

    Mikuláš Minář ambiciózně prohlašuje, že chce vzít voliče především hnutí ANO a zlákat i ty nerozhodnuté. Jen těžko ale může věřit tomu, že získá tolik voličů Andreje Babiše, aby celé volby vyhrál.

    „Jestli mi něco můžete věřit, pak schopnost mobilizovat tisíce dobrovolníků a skrz ně oslovit široké spektrum lidí i mimo velká města. Společně uděláme největší kontaktní kampaň v dějinách České republiky. Budeme lidem naslouchat a dáme jim naději. Kdo jiný než my má potenciál skutečně oslovit obrovskou masu zklamaných voličů a nevoličů?“ ptá se Minář.

    Mikuláš Minář odložil svůj pověstný svetr a přičichl si k šeříku.

    „Něco takového mi dává mnohem větší smysl, než abych vstoupil do některé ze současných stran. Jeden nový člověk v jedné ze současných politických stran nic nezmění. Tisíce a desetitisíce lidí s chytrým plánem, kteří jdou za novou nadějí, něco změnit mohou,“ věří si dost možná nejznámější aktivista v Česku.

    Ukazuje se, že jeho vzletné plány ve skutečnosti překážejí hlavně opozičním stranám, pro něž je Minářova politická kandidatura komplikací, o kterou rozhodně nestály.

    Dokazuje to například Miroslav Kalousek. „Nemám žádné právo vám radit, ale jedno vím jistě: Neškolte lídry demokratických stran na veřejných akcích. Najděte odvahu sednout si s nimi u kulatého stolu. Formulujte harmonogram dosažitelných cílů. Strany ho budou prosazovat ve Sněmovně, vy na náměstích. Nebudeme-li blbí, zvítězíme!“ vzkázal tehdy Kalousek Minářovi.

    Minář už jednat nechtěl a do politiky vstoupil. I když o svém „projektu“ neřekl nic, věří tomu, že za rok bude schopen vyhrát volby. 

    „Časy se mění. Když jsme s Karlem Schwarzenbergem před jedenácti lety oznamovali, že založíme TOP 09, řekli jsme, co chceme: Hodnotové desatero, programové priority (rozpočtová odpovědnost, EU atd.). Dnes už se asi nemusí říkat, co chci. Stačí říct, že chci,“ reagoval Kalousek na oznámení Mináře, který spolupráci s existujícími stranami odmítl.

    Před časem snil o vítězství Kalousek, teď o něm sní Minář. Otázkou je, jaké bude jejich probuzení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:54 čtvrtek 4. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      48
    • Super
      23
    • Trapas
      21
    • Sladký
      20
    • Tvl
      19
    • Cože
      14