Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Přestaňte bít a vracet migranty! Chorvatsko má problém, hranice blokují aktivisté

    Tito migranti chtějí do Chorvatska. | foto: Profimedia.cz

    Ani pandemie koronaviru nijak zásadně neovlivnila příliv migrantů po balkánské stezce do Evropy, a tak do bosenských táborů přicházejí další a další. Jejich cíl je jasný: Chorvatsko a pak dále do Evropy. Chorvatští policisté se s uprchlíky nemazlí a čelí čím dál více obviněním, že proti nim uplatňují násilí. Situaci se rozhodli vzít do rukou aktivisté.

    Koncem minulého týdne se asi stovka nejrůznějších aktivistů a členů nevládních organizací sešla u hraničního přechodu Maljevac, aby ho zablokovala.

    Demonstranti si přinesli nejrůznější transparenty počínaje těmi s nejjasnějším poselství: Uprchlíci, vítejte.

    Chorvatsku se na začátku letní sezony podobné problémy vůbec nehodí. Zvlášť když čím dál více nevládních organizací sílí tlak na tamní policii. Ta se prý k migrantům chová zvlášť brutálně, proti čemuž ostatně protestovali i zmínění aktivisté.

    „Evropská unie tlačí lidi násilím zpět a chorvatská policie také. Ta to dělá jménem EU a za peníze EU. Jsme tu, abychom proti takto nesnesitelné situaci protestovali,“ říká Francesco Cibati, šéf italské organizace pro lidská práva Linea d’Ombra.

    „Nejsme zvířata, chceme pomoc od Evropské unie,“ volají migranti u chorvatských hranic.

    Právě z Bosny se nejrůznějšími lesními a horními stezkami snaží do Chorvatska dostávat uprchlíci ze všech možných zemí, především z Blízkého východu a Afriky. 

    Spoustě z nich se to nedaří a proniknout skrz hranice zkoušejí stále dokola. A při jednotlivých pokusech jsou prý mláceni, okrádáni a v případě žen dokonce i zneužíváni.

    „Naposledy když se nás snažili zatlačit zpět (na území Bosny, pozn. red.), požádal můj syn Milad policii o vodu. Ale Chorvati ho odmítli, vzali ho za rameno a odhodili ho. Snažila jsem se tomu zabránit a vysvětlovala jsem jim, že tohle přece nemohou udělat. Pak mě ale kopli do zad a já se skulila na zem. Dnes se pokusíme hranici překonat znovu a modlíme se, abychom to zvládli,“ řekla serveru The Guardian například uprchlice Maryam.

    Chorvatské úřady se zase brání, že uprchlíci v zoufalství šíří lži, aby policisty pošpinili.

    „Migranti jsou k dosažení svého cíle ochotni využít všech prostředků včetně toho, že riskují vlastní životy i životy svých rodin. Dělají to s vědomím, že pokud se ocitnou v takové nebezpečné situaci, chorvatská policie je zachrání. Stejně tak platí, že pokud jim policie brání v pokusu o nelegální vstup do země, jsou připraveni tu samou chorvatskou policii falešně obvinit z násilí a bránění v přístupu systému mezinárodní ochrany,“ prohlásil v minulosti mluvčí ministerstva vnitra.

    Chorvatské úřady také často poukazují na to, že se mezi migranty, kteří stanují v Bosně u hranic s Chorvatskem, šíří covid-19, čemuž prakticky nelze zabránit.

    Dá se očekávat, že se protesty aktivistů budou stupňovat a na hranicích bude čím dál rušněji. To pro zemi, považovanou za jeden z evropských letních rájů, určitě není dobrá vizitka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:09 čtvrtek 21. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      41
    • Super
      21
    • Trapas
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      3
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...