Přestaňte bít a vracet migranty! Chorvatsko má problém, hranice blokují aktivisté

Ani pandemie koronaviru nijak zásadně neovlivnila příliv migrantů po balkánské stezce do Evropy, a tak do bosenských táborů přicházejí další a další. Jejich cíl je jasný: Chorvatsko a pak dále do Evropy. Chorvatští policisté se s uprchlíky nemazlí a čelí čím dál více obviněním, že proti nim uplatňují násilí. Situaci se rozhodli vzít do rukou aktivisté.

Koncem minulého týdne se asi stovka nejrůznějších aktivistů a členů nevládních organizací sešla u hraničního přechodu Maljevac, aby ho zablokovala.

Demonstranti si přinesli nejrůznější transparenty počínaje těmi s nejjasnějším poselství: Uprchlíci, vítejte.

Chorvatsku se na začátku letní sezony podobné problémy vůbec nehodí. Zvlášť když čím dál více nevládních organizací sílí tlak na tamní policii. Ta se prý k migrantům chová zvlášť brutálně, proti čemuž ostatně protestovali i zmínění aktivisté.

„Evropská unie tlačí lidi násilím zpět a chorvatská policie také. Ta to dělá jménem EU a za peníze EU. Jsme tu, abychom proti takto nesnesitelné situaci protestovali,“ říká Francesco Cibati, šéf italské organizace pro lidská práva Linea d’Ombra.

„Nejsme zvířata, chceme pomoc od Evropské unie,“ volají migranti u chorvatských hranic.

Právě z Bosny se nejrůznějšími lesními a horními stezkami snaží do Chorvatska dostávat uprchlíci ze všech možných zemí, především z Blízkého východu a Afriky. 

Spoustě z nich se to nedaří a proniknout skrz hranice zkoušejí stále dokola. A při jednotlivých pokusech jsou prý mláceni, okrádáni a v případě žen dokonce i zneužíváni.

„Naposledy když se nás snažili zatlačit zpět (na území Bosny, pozn. red.), požádal můj syn Milad policii o vodu. Ale Chorvati ho odmítli, vzali ho za rameno a odhodili ho. Snažila jsem se tomu zabránit a vysvětlovala jsem jim, že tohle přece nemohou udělat. Pak mě ale kopli do zad a já se skulila na zem. Dnes se pokusíme hranici překonat znovu a modlíme se, abychom to zvládli,“ řekla serveru The Guardian například uprchlice Maryam.

Chorvatské úřady se zase brání, že uprchlíci v zoufalství šíří lži, aby policisty pošpinili.

„Migranti jsou k dosažení svého cíle ochotni využít všech prostředků včetně toho, že riskují vlastní životy i životy svých rodin. Dělají to s vědomím, že pokud se ocitnou v takové nebezpečné situaci, chorvatská policie je zachrání. Stejně tak platí, že pokud jim policie brání v pokusu o nelegální vstup do země, jsou připraveni tu samou chorvatskou policii falešně obvinit z násilí a bránění v přístupu systému mezinárodní ochrany,“ prohlásil v minulosti mluvčí ministerstva vnitra.

Chorvatské úřady také často poukazují na to, že se mezi migranty, kteří stanují v Bosně u hranic s Chorvatskem, šíří covid-19, čemuž prakticky nelze zabránit.

Dá se očekávat, že se protesty aktivistů budou stupňovat a na hranicích bude čím dál rušněji. To pro zemi, považovanou za jeden z evropských letních rájů, určitě není dobrá vizitka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:09 čtvrtek 21. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 21
  • 7
  • 7
  • 3
  • 2