Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Jestli jsi muslimka, co chceš v Chorvatsku?“ Afghánská uprchlice viní policistu ze zneužití

    Uprchlice míří lesní cestou v Bosně k hranicím s Chorvatskem (Ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

    Na hranicích Bosny a Chorvatska začíná vzrůstat napětí, podle odhadů je tam roztroušeno zhruba šest tisíc migrantů, kteří by se do oblíbeného dovolenkového ráje Čechů rádi dostali. Narážejí ovšem na železný odpor chorvatské policie. A objevuje se čím dál více obvinění, podle nichž je tento odpor dalece za hranou nejen policejních pravomocí, ale i lidskosti. Jedna z afghánských uprchlic popsala, jak ji měl chorvatský policista v lesích osahávat, mlátit a vyhrožovat jí.

    O dalším z řady případů zneužívání ze strany chorvatské policie měla afghánská uprchlice informovat neziskovou humanitární organizaci Dánská rada pro uprchlíky (DRC), která vše zadokumentovala.

    Žena se v polovině února pokoušela překonat hranice nedaleko bosenského města Velika Kladuša, které se nachází na úrovni letoviska Baška. 

    Společně se čtyřmi dalšími migranty se jí to podařilo, jenže na chorvatském území je zastavili policisté. A podle afghánské ženy tím začalo peklo.

    Policisté na ně namířili zbraně, načež jim migranti předložili papíry s žádostí o azyl. Ty si jeden z policistů údajně vzal, ale se smíchem je roztrhal

    „Urážel nás, pak dal facku starému muži, který tam byl se mnou a s dětmi, a řekl nám, abychom vyprázdnili kapsy a ukázali jim naše tašky. Pak si vzal stranou mě a začal mě prohledávat,“ cituje The Guardian ženu, kterou pak prý začal policista obtěžovat.

    Nohy si migranti ohřívají nad ohněm.

    „Trvala jsem na tom, že by se mě neměl dotýkat. Zeptal se mě proč, tak jsem mu řekla: Protože jsem žena a muslimka a tohle je haram (v muslimském právu zakázané, pozn. red.). Policista mi ale dal pohlavek a řekl: Pokud jsi muslimka, proč jsi přišla do Chorvatska, proč jsi nezůstala v Bosně s muslimy?“ popisuje uprchlice. 

    To podle ní zdaleka nebylo vše.

    „Poté, co mi sundal bundu, mi začal sahat na prsa. Plakala jsem. Dala jsem mu padesát eur, které jsem měla v kapse, v naději, že se mě přestane dotýkat. On mi ale nařídil sundat si všechna trička, což jsem odmítla. Říkal mi, abych přestala brečet, a gesty mi naznačoval, že mě jinak uškrtí. Měla jsem strach, ale přestala jsem plakat,“ popisuje afghánská uprchlice.

    Migranti na hranicích Bosny s Chorvatskem žádají Evropu o pomoc.

    Později prý na místo dorazila policejní dodávka, do níž skupinu migrantů policisté nahnali. Po asi dvaceti minutách si měli všichni vystoupit. Vše prý začalo nanovo, policista měl ženě opět přikázat, aby se svlékla.

    „Ohradila jsem se a on mě za to tvrdě udeřil do tváře a řekl mi, abych se svlékla. Měla jsem na sobě šest triček a tři páry kalhot, sundala jsem si všechna trička, ale jedny kalhoty jsem si nechala a přikryla se dekou. Přistoupil ke mně a začal mě osahávat přes deku. Když cítil mé oblečení, dal mi facku s tím, že si musím sundat všechno, dokonce i spodní prádlo. Když jsem byla nahá, policista mě zase začal osahávat,“ cituje The Guardian ze zprávy DRC.

    Afghánská uprchlice dále vypověděla, že jí posléze jeden z policistů dal nůž na krk a hrozil jí, že kdyby někomu něco řekla, zabije ji.

    Nejde zdaleka o první případ, kdy si uprchlíci stěžují na násilí či zneužívání ze strany chorvatských policistů. Toho se chytají nejen nejrůznější neziskové organizace, ale třeba i Evropská komise, která uvedla, že doufá v důkladné vyšetření.

    „Jsme v kontaktu s chorvatskými orgány, které se zavázaly vyšetřit obvinění ze špatného zacházení s migranty na vnějších hranicích, pečlivě sledovat situaci a průběžně informovat komisi o dosaženém pokroku. Komise jim v tomto úkolu pomáhá financováním nezávislého monitorovacího mechanismu, do kterého jsou zapojeny různé zúčastněné strany, jako jsou nevládní a mezinárodní organizace,“ uvedla EK.

    Chorvatské ministerstvo vnitra se nechalo slyšet, že obvinění prošetří. Zároveň se proti nim ohradilo.

    „Svými humánními činy zachraňujícími životy stovek migrantů, například vytažením z minových polí, roklí, záchranou před utonutím a sněhovými bouřkami, ukázala chorvatská policie nejen organizovaný a profesionální přístup v ochraně státní hranice Chorvatské republiky a vnějších hranic EU, ale především odhodlání a lidskost,“ stojí v prohlášení.

    „Trvalé zobrazování chorvatské policie jako brutální a nelidské skupiny náchylné k loupežím a zneužívání nelegálních migrantů je nyní bez jediného důkazu bohužel běžné,“ dodává ministerstvo.

    Upozornilo také, že migranti vědomě riskují svoje životy při snaze překročit hranice s tím, že když se něco stane, chorvatská policie je zachrání. Pokud jim ale brání v nelegálním vstupu do země, jsou předem připraveni ji křivě obvinit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:09 pátek 13. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      90
    • Haha
      29
    • Tvl
      8
    • Sladký
      5
    • Trapas
      3
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...