Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ústupek Penty, nebo jen almužna? Zisk lukrativních pozemků měla být krádež za bílého dne

    Vizualizace toho, jak se mohla proměnit pražská Masaryčka. | foto: Autor: Penta Investment

    Podlehla Penta tlaku veřejnosti a politiků, když rozhodla, že změní projekt čtvrti od Zahy Hadid? Nebo se jen přistoupilo na tradiční hru, kdy vítězný investor rozdá poraženým „nějaké ty drobky“? Ať už je důvod jakýkoliv, okolí Masarykova nádraží čekají velké změny a navzdory očekáváním z předešlých měsíců z nich možná Pražané budou alespoň částečně profitovat.

    Ještě v dubnu se obyvatelé Prahy 1 bouřili proti obřímu obchodně-administrativnímu komplexu, který byl součástí velkého projektu na Masaryčce. Skupina Penta Investments využila nouzového stavu a potřebná územní rozhodnutí získala od politiků bez větší debaty s občany.

    Stavební úřad Prahy 1 tehdy ani na úřední desce neoznámil zahájení řízení, takže se ho nemohla veřejnost účastnit a vznášet své připomínky. 

    Že se jednalo o podraz na Pražany, si mysleli jak někteří politici, tak nezisková organizace Arnika, která projekt dlouhodobě sleduje.

    „Věřili jsme, že se nám zákonnou cestou podaří prosadit úpravy projektu, na kterých panuje obecná shoda. Bohužel, povolování staveb v Praze 1 je pouhá fraška. Je vidět, že úředníci i samospráva včetně Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy hájí soukromé zájmy navzdory velké části obyvatel Prahy a rozhodují v naprosté tajnosti,“ řekl Václav Orcígr z Arniky.

    Podobně se vyjadřoval bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský, který dostavbu území kolem magistrály sleduje a podle vlastních slov ji vnímá jako jedno z nejdůležitějších témat komunální politiky v Praze.

    Že by se stal zázrak a projekt se změnil, nikdo nepředpokládal. Potvrdil nám to i člen Pirátské strany v Praze 1 David Bodeček.

    „Ta věc je bohužel upečená. Šance je promarněna a zbytky trvale žijících obyvatel realizace tohoto projektu vyžene. Občas vítězové bitev v úctě k protivníkovi mu dávají almužnu jako poděkování za statečný boj. Kéž by Penta přišla alespoň s částečnou změnou názoru. Pouze trvale žijící obyvatelé dávají obci či městské části život. S takovým postupem Penta či jiný developerský vlkodlak a ničitel života v historickém centru nepočítá. Stavba takového kolosu plánovaná na Masaryčku nepatří,“ smutnil v dubnu Bodeček.

    Jeho přání se zřejmě naplnila a Pražané od Penty skutečně nějaké ty „drobky a almužnu“ dostanou.

    Vizualizace toho, jak se mohla proměnit pražská Masaryčka.
    Vizualizace toho, jak se mohla proměnit pražská Masaryčka.

    Penta se rozhodla přepracovat velkou část svého projektu a ještě letos by měla vyhlásit novou soutěž. Toto rozhodnutí je překvapivé i z toho důvodu, že podle odborníků to bude Pentu stát nemalé peníze.

    „S městem jsme uzavřeli dohodu, že na druhou část projektu vypíšeme znovu architektonickou soutěž. Dohodli jsme se také, že minimálně čtyřicet procent ploch tam budou představovat byty, a nikoliv kanceláře,“ řekl pro Hospodářské noviny Rudolf Vacek, ředitel developmentu v Pentě Real Estate.

    Původně měla nová byznysová čtvrť přijít zhruba na deset miliard korun a hotovo mělo být v roce 2025, změnou projektu se termíny budou měnit.

    Vizualizace toho, jak se mohla proměnit pražská Masaryčka.

    Ať už Pentu ke vstřícnému kroku přimělo cokoliv, podle zjištění Deníku N nemusí propadat depresím, protože lukrativní pozemky v centru Prahy získala velmi výhodně, možná až podezřele.

    Deník N cituje názor, že se jedná o úspěšnou krádež za bílého dne. Penta svého času za pozemky zaplatila 408 milionů korun.

    Původně chtěly kolem nádražní budovy plánovat výstavbu České dráhy, které se podivným způsobem ze hry o samy vyřadily. Problém byl v tom, že ČD podepsaly smlouvy o předkupním právu se společnostmi, jež parcely nikdy nezískaly.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 pátek 11. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      21
    • Tvl
      20
    • Trapas
      19
    • Cože
      18
    • Super
      17
    • Sladký
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...