Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč policisté vyháněli studenty s rukama nad hlavou? Se všemi se musí zacházet jako se střelci

    Situace, která se odehrála na Filozofické fakultě, byla děsivá a chaotická. Studenti, kteří byli svědky střelby, se museli rychle ukrýt a čekat na příchod policie. Když policisté dorazili na místo události, jejich reakce byla razantní a zdálo se, že se k nim chovají jako k potenciálním střelcům. Studenti byli vyháněni z budovy s rukama nad hlavou nebo za hlavou a byli nuceni následovat příkazů policie. Mělo to svůj důvod.

    Proč se takto zachází s lidmi, kteří jsou evidentně nevinní? Důvodem je snaha zabezpečit situaci a minimalizovat riziko dalšího nebezpečí. Policisté musí být opatrní a připraveni na různé možnosti, včetně přítomnosti kompliců střelce. V této chaotické situaci nebylo jasné, zda střelec pracuje s někým dalším, a proto byla nutná rychlá akce.

    Expert na sebeobranu Josef Toman vysvětluje: „Studenti odcházejí z budovy ve „vláčku“ či mají ruce nad hlavou nebo za hlavou. Prověřuje se tím i možnosti, jestli mezi nimi není komplic střelce.“ V takových případech musí policie zacházet se všemi jako potenciálními střelci, dokud se vše neprověří či neeliminuje střelec případně komplic.

    Reakce šokovaných a vystresovaných studentů na takový pokyn byly pochopitelně podrážděné. „Do p*dele, teď jsem se málem pos*ala. Tak tohle jsem nezažila, všude policisté s pistolemi. Vyhnali nás ze školy a řvali: ‚Ruce nahoru!“. Tak zněla zoufalá slova pro redakci CNN Prima NEWS jedné ze studentek Karlovy univerzity v Praze, kde ve čtvrtek došlo ke střelbě.

    Další student, Luděk Svoboda, sdílel podobný zážitek: „Co vím podle zpráv, tak ke střelbě došlo ve čtvrtém patře. Venku jsme slyšeli nějaké rány a po pár minutách jsme zjistili, že na místo dorazili policisté. Ti na nás se zbraněmi v ruce křičeli ‚ať vypadneme‘, tak jsme rychle vypadli.“

    I když se může zdát, že akce policie byla příliš tvrdá, je důležité si uvědomit, že měli za úkol chránit životy a zajistit bezpečnost všech přítomných. Šílený střelec, David K., má na svědomí nejméně 15 životů, především lidí, kteří zemřeli na Filozofické fakultě v Praze. Záběry, jejichž autor natáčel v bezprostřední blízkosti zasahujících policistů, dosvědčují, jak chladnokrevně si muž počínal. Je z nich vidět, že střílel nejen uvnitř budovy Filozofické fakulty, ale také po lidech na ulici, kteří procházeli kolem.

    Fotogalerie