Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ruské tanky jako msta za Koněva? Nesmysl, Rusové už české provokace neřeší

    Odstranění sochy maršála Koněva v Praze příliš Rusy nezajímalo. | foto: Autor: Koláž Expres

    Odstranění sochy maršála Koněva vyvolalo řadu emocí a vše vrcholilo útokem na českou ambasádu v Moskvě. Útočníci k tomu přidali vzkaz, že ruské tanky za českou drzost dorazí do Prahy. Jenže jaké je skutečné vnímání českých rozhodnutí v samotné Moskvě? Zeptali jsme se známého ruského politologa a novináře Andreje Nikulina, který se Čechů v ruských médiích několikrát zastával a hájil i Pavla Novotného při jeho loňském vystoupení v pořadu 60 minut.

    Když pražský primátor Zdeněk Hřib přejmenovával náměstí před ruskou ambasádou, které nyní nese jméno Borise Němcova, který byl známý svým kritickým postojem k režimu Vladimira Putina, zřejmě očekával hlasitou reakci Moskvy, ale ta nepřišla.

    A podobné ticho teď zavládlo při odstranění sochy maršála Koněva v Praze 6. Obě akce paradoxně největší emoce vyvolávaly v Česku.

    Když z pražské Bubenče zmizela socha maršála Koněva, nejvíce protestovali čeští komunisté. Ti dokonce začali volat po odstranění sochy Winstona Churchilla, který je podle jejich názoru masový vrah, pokud má platit, že je podobně hodnocen maršál Koněv.

    A reakce Ruska? Velmi chladná. Nebýt nedělního incidentu před českou ambasádou v Moskvě, většina Rusů by se o tom ani nedozvěděla.

    Stoupenci strany Jiné Rusko vydali po útoku své stanovisko.

    „Když odmítají zásluhy sovětského národa ve věci boje s nacismem, vydávají se české úřady na cestu schvalování nacismu,“ píše strana na svém webu a dodává, že jakákoliv forma rusofobie nezůstane bez trestu a přichází i hrozba ruských tanků v Praze.

    „Velvyslanectví ČR v Moskvě ruskému ministerstvu zahraničí dnes odesílá protestní nótu. Očekáváme, že ruské orgány záležitost řádně prošetří a přijmou potřebná opatření, aby se podobné incidenty v budoucnosti neopakovaly,“ nechal se slyšet ministr zahraničí Tomáš Petříček.

    U oficiálního přejmenování ulice byla společně s primátorem Hřibem také dcera Borise Němcova Žanna.

    Ruská televize Rossija 1 věnovala tématu Koněva a jednání Prahy ve svém pořadu pouhých pět minut a prostor vyjádřit se dali zastupiteli v Praze 11 Robertu Vašíčkovi (SPD), o němž dopředu věděli, že se angažoval už v debatách o pomníku vlasovcům.

    „Ještě při prvním hlasování Rady Prahy 6, kde se rozhodovalo o odstranění pomníku, jsem navrhoval jeho přesun do Prahy 11. Chceme památník ponechat právě v Praze, aby ta ostuda nebyla tak obrovská,“ řekl pro ruskou televizi Vašíček, který jednání pražských politiků považuje za ostudu.

    My jsme se zeptali ruského politologa Andreje Nikulina, jak ve skutečnosti vnímají Rusové to, co se nyní děje v České republice.

    „Jsem přesvědčený, že naprostá většina problémů mezi našimi zeměmi je jen uměle vytvořená. A myslím si, že to, co se nyní děje, je toho naprostým důkazem. Kvůli epidemii jsme zapomněli prakticky na všechna ta sporná témata, která měla způsobovat tolik rozhořčení a hádek,“ říká Nikulin, který žije v Moskvě, českou situaci ale sleduje.

    „U nás v Rusku je teď téma nenávisti a odvet uzavřeno. Možná se to časem vrátí, až země problémy s nemocí vyřeší, ale to bude jen důkaz toho, že spory nejsou opravdové,“ dodává Nikulin.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:42 čtvrtek 6. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Trapas
      19
    • Tvl
      17
    • Haha
      16
    • Cože
      15
    • Sladký
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...