Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Celá země trpí kvůli viru a krizi, starosta Prahy 6 sundává sochu maršála Koněva

    Socha generála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči byla odvezena do depozitáře a následně poputuje do Muzea paměti 20. století. | foto: Autor: Mafra/Jan Zátorský

    Jedni ho velebí jako osvoboditele Prahy, druzí ho mají za vraha, který si sochu v Praze 6 rozhodně nezaslouží. Měsíce a roky debat dneškem končí, protože socha z podstavce definitivně zmizela. Ani to se neobešlo bez pořádné dávky emocí. Radnice vtipkovala a starosta Ondřej Kolář (TOP 09) napsal, že maršál neměl roušku, a tak nesměl ven mezi lidi. Naopak z Hradu zaznívaly názory, že tohle odstranění „pod rouškou“ krizového stavu není hodné osvoboditele Osvětimi.

    Ivan Stěpanovič Koněv na náměstí Interbrigády v Bubenči rozdmýchával emoce už pěkně dlouho. Jeho socha se stala terčem několika vandalů, kteří na podstavec sprejovali různá hesla, zároveň se u Koněva konala řada demonstrací a setkání na jeho podporu.

    Radnice se i kvůli vandalům rozhodla sochu zakrýt, aby předešla jejímu dalšímu poškozování, což si někteří vykládali jako snahu radnice prosazovat svůj politický názor a sochu lidem „sebrat“.

    Nejvíce na to svého času upozornil aktivista Jiří Černohorský, který plachtu opakovaně strhával.

    „Dnešní politická doba dehonestuje a pošlapává nejen památku hrdinů, ale všech lidí, kteří sloužili v Rudé armádě. Podle mého není žádná politika v tom, že někteří sovětští vojáci padli při osvobozování naší země. Koněv, ať se v minulosti dopustil čehokoli, nezaslouží si takové chování. Já také nepolévám lavičku věnovanou Václavu Havlovi, kterého já považuji za zrádce českého lidu,“ hlásal tehdy Černohorský.

    Jenže dohadování ohledně plachty vzala poměrně rychle za své, protože radnice v Praze 6 rozhodla o tom, že socha i s podstavcem z náměstí zmizí úplně. 

    Vyvolala tím řadu protestů, jedním z nich byl také ten od klempíře Michala Šulce, který se nechal k soše připoutat.

    „Nejsem proruský, ale nevím, proč bych měl být protiruský. Stejně tak nejsem ani proamerický nebo protiamerický,“ řekl Šulc, který ovšem nevydržel u sochy příliš dlouho, protože musel druhý den do práce, a tak se jednalo opravdu jen o symbolický protest.

    Radnice v čele s Ondřejem Kolářem si už ověřila, že velká část společnosti s odstraněním sochy nesouhlasí, a tak možná skutečně nebude úplně náhodou, že odstranění kontroverzní sochy začalo v časných ranních hodinách a za nouzového stavu, kdy mají lidé zakázáno shromažďování, a tedy i podobné protesty, jichž jsme byli svědky v minulosti.

    „V době, kdy lidé nemohou vyjádřit svou vůli shromážděním, dají odstranit sochu maršála Koněva. To je pro ně jistě důstojná oslava vítězství nad německým fašismem a uctění památky padlým v Pražském povstání a obětem 2. světové války. Hanebné,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

    Místostarosta pro správu majetku Jan Lacina (STAN) rozhodnutí brání a říká, že odstranění bylo připravováno měsíce dopředu a počítalo se s tím, že bude provedeno někdy v dubnu.

    Tomu, že se jedná o shodu náhod, nevěří prezident Miloš Zeman. 

    „Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje za morálně neospravedlnitelné,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

    Jiří Černohorský vedl protesty proti zakrývání či dokonce přesunu sochy maršála Koněva.

    Jaroslav Foldyna zase čin komentoval na svém facebookovém profilu krátkou poznámkou: „Malost a podlost v plné nahotě.“

    Co na načasování odstranění sochy říkáte vy? 

    O odstranění sochy bylo rozhodnuto 12. září 2019. Socha se přesune do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:31 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      166
    • Super
      57
    • Sladký
      23
    • Tvl
      23
    • Haha
      21
    • Cože
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...