Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Všelichovi zavzpomínali na turecký kriminál: Klečení na kolenou, bití a dušení v kouři!

    Manželé Všelichovi popsali turecké peklo! | foto: Facebook

    Před rokem se dočkali vytoužené svobody a po více než třech letech byli propuštěni z tureckého kriminálu. Toto výročí se Markéta a Miroslav Všelichovi rozhodli připomenout a s kamarády se na sociálních sítích podělili o několik vzpomínek, které nahánějí hrůzu. Markéta každou noc usínala s pocitem, že další den v base už nezvládne. Její manžel Miroslav zmínil fyzické násilí ze strany tureckých bachařů.

    Markéta Všelichová a její manžel Miroslav dnes žijí jako celkem běžný pár. Nedávno měli svatbu a brzy se jim narodí první dítě. Dceři vybrali kurdské jméno Ariyan. Stále ale Markéta s Miroslavem cestují po světě a pomáhají uprchlíkům. Navíc mají v hloubi duši velmi nepříjemné vzpomínky, které by nejraději navždy vymazali ze své paměti, ale nejde to.

    V roce 2016 Markétu a Miroslava zadržela policejní kontrola na hraničním přechodu s Irákem. Při kontrole u nich turečtí policisté našli letáky a fotografie, jež podle turecké strany dokazovaly jejich spolupráci s bojovníky kurdských milicí YPG, které Turecko považuje za teroristickou skupinu.

    Markéta s Miroslavem vyfasovali v srpnu roku 2017 šest let a tři měsíce. Z tureckého kriminálu se dostali loni v červenci, ve vězení tedy strávili více než polovinu svého původního trestu. Nyní se pár rozhodl popsat pobyt za mřížemi.

    „Je to rok, co jsme letěli zpátky z Turecka. Pamatuji si na pocit, že v tom vězení nevydržím jediný další den. S tím jsem usínala vlastně každý večer celé roky. Další večer byl ale nějakým způsobem další den pryč. Přesto, když jsem odtamtud odcházela, cítila jsem všechno možné, jenom ne radost,“ napsala Markéta Všelichová na facebookovém profilu, který spravuje společně se svým manželem Mirkem.

    Místo radosti prý Všelichová cítila strach z neznáma a také smutek z toho, že svět, který pro ni měl smysl, už neexistuje. 

    „Vzali mi všechno, co mohli. A vyhráli. S takovým pocitem jsem před rokem opouštěla Turecko,“ vzpomíná Všelichová, které ale dělá velkou radost to, co zažila během prvního roku zpět na svobodě.

    Její manžel Miroslav to měl v turecké base pravděpodobně ještě horší. „Pomalu až teď se probouzím z toho, co ze mě ve vězení udělali,“ napsal kamarádům Všelicha, který poté detailně popsal, co každý den v kriminále zažíval.

    „Být čtyři roky na deseti metrech čtverečních, klečet na kolenou, když někdo dojde, nebo budeš bit. Nebo když ti zapálí strážníci skříň a vše rozkopou a nechají tě tam dusit se v kouři a plamenech. To nikdo nevidí. Já byl v horách bez teplé vody,“ píše Miroslav Všelicha.

    Všelichová plánuje knihu

    Markéta Všelichová se už dříve nechala slyšet, že o svém pobytu v tureckém kriminále plánuje sepsat knihu, která by měla vyjít na podzim.

    „Mám uzavřenou smlouvu s vydavatelstvím a na podzim vyjde moje knížka. Její dokončení byla moje asi hlavní motivace po celou dobu věznění v Turecku,“ uvedla před časem nastávající maminka Všelichová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 26. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      73
    • Haha
      15
    • Tvl
      9
    • Super
      8
    • Sladký
      7
    • Cože
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...