Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Markéta Pekarová o Karlu Schwarzenbergovi: Strašně chybí. Vzhlížela jsem k němu

    Měli k sobě hodně blízko. Markéta Pekarová Adamová navštěvovala Karla Schwarzenberga i v soukromí, když na sklonku života bojoval s četnými zdravotními problémy. Přestože však vztah bývalého ministra zahraničí k současné šéfce Sněmovny působil až otcovsky, zůstával především velmi profesionální.

    Když Karel Schwarzenberg zemřel, právě ona byla jednou z těch, koho jeho odchod zasáhl nejvíce. Markéta Pekarová Adamová ke Karlu Schwarzenbergovi vzhlížela, není pochyb o tom, že právě on měl na její politickou kariéru velký vliv.

    V závěru jeho života si byli velice blízcí. V pořadu PoliTikTok jsme se předsedkyně Sněmovny zeptali na to, jak moc jí zakladatel strany, kterou v současnosti vede, chybí.

    „Chybí mi hodně. Nám všem. Myslím si, že všichni, kdo jsme s ním měli příležitost prožít část života, spolupracovat, a já jsem za to velmi vděčná, ho postrádáme. Jeho moudro a jeho laskavost, jeho humor, ty nám zkrátka chybí,“ posteskla si Pekarová.

    Zároveň ale překvapila vhledem do jejich vztahu. Když jsme se zeptali, zda pro sebe měli například nějaké přezdívky a jak se oslovovali, prozradila, že si ve skutečnosti ani netykali.

    „My jsme si vykali. Oslovovala jsem ho, tak jako většina z nás, „Karle“. Kníže jsem mu moc neříkala. Mluvili jsme spolu prostě jako kolegové, a když pak už byl nemocen, snažila jsem si najít čas ho navštívit. Ať už nejdřív na Dřevíči, nebo potom v nemocnici. Vždy, když jsme za ním přijeli, tak byl hrozně rád, protože miloval společnost. Bavil se s lidmi o politice, byl pořád v obraze a byla radost se s ním o některých věcech radit,“ popsala předsedkyně TOP 09.

    Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s Karlem Schwarzenbergem

    A dodala, že Karel Schwarzenberg pro ni byl státník, kterých v Česku není mnoho.

    „Vzhledem k tomu velkému věkovému rozdílu jsem k němu vždy určitým způsobem vzhlížela. A vzhlížím k němu dál, je to pro mě nepřekonatelný politik a státník. Takových tady skutečně v Česku není a nebylo mnoho. Karel je nenahraditelný, takže mi fakt chybí,“ uzavřela.

    Fotogalerie