Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Manžel na státníky nežárlí. Na narážky jsem zvyklá, ale nejvíc se mě dotkl Okamura, říká Pekarová

    Jako šéfka sněmovny cestuje po světě, plní nespočet povinností a závazků, volného času rozhodně nemá na rozdávání. To ale Markétě Pekarové Adamové její manžel Tomáš nezazlívá, naopak jí je velkou oporou. Ve velkém rozhovoru pro Expres.cz o něm mluvila s láskou, dala nahlédnout do jejich soukromí, promluvila o strastech při plánování rodiny a zavzpomínala také na to, jak se dali dohromady. „Musel mě trochu dobývat, to je pravda,“ popsala s lišáckým úsměvem nejvýraznější česká politička současnosti.

    Na manžela Tomáše jsme se Markéty Pekarová Adamové pochopitelně nemohli v pořadu PoliTikTok nezeptat. A vzali jsme to rovnou od začátku. Jak se vlastně seznámili? A kdo koho sbalil jako první?

    „To bychom se asi přeli. Studovali jsme stejnou vysokou školu, můj muž je ze Slovenska a žil v Praze teprve nějaký čas. Na té vysoké jsme trávili se známými čas jako parta, bylo nás tam přes stovku a upřímně, já si ho v té době ani úplně nepamatovala, nepotkávali jsme se tam spolu tak často,“ prozradila nejprve Pekarová.

    Markéta Pekarová Adamová v pořadu PoliTikTok

    „Jenže potom se vdávala naše společná kamarádka. Chtěla nechat ten obřad vést mě, protože já už v té době mohla oddávat, a manžel byl jedním z hostů. Tam jsme se viděli po hodně dlouhé době, po mnoha letech. A tehdy přeskočila první jiskra. On mě pak musel trošičku dobývat, to je pravda, a asi měsíc poté jsme spolu začali chodit,“ usmívá se.

    S manželem toho mají hodně společného. Na jeho oblíbené bojové sporty sice Markéta Pekarová nekouká, zato spolu ale často jezdí na kole či na lyžích. Řeší spolu ale i politiku.

    „Hodně především tu slovenskou. Samozřejmě i českou, ale k tomu jsem ho přivedla až já. Diskutujeme, probíráme to a hodně se shodujeme, to je asi základ, jinak by to nemohlo moc fungovat. Ale je to u nás takové zajímavé, já od něj dostávám zpětnou vazbu, jak to třeba vidí on i jeho kamarádi,“ vysvětluje Pekarová a dodává, že byť pracuje v převážně mužském prostředí a setkává se světovými lídry, manžel nežárlí.

    „Ne, on není žárlivý. A dobře ví, že k tomu vůbec nemá důvod,“ usmívá se.

    Nemít dítě? To nebylo moje rozhodnutí

    V případě Markéty Pekarové Adamové se velice často probírá také rodina. Tedy to, zda plánuje či neplánuje děti. Šéfka Sněmovny v pořadu PoliTikTok prozradila, že nemít děti její rozhodnutí není. Bohužel to ale z jistých důvodů dosud nešlo.

    „Já se tím netajím, že to nikdy nebyl plán nemít děti. Vlastně mi přijde škoda, že se to tady na jedné straně bere jako tabu, že když někdo děti nemá, tak je to něco, na co musíme být obezřetní, ale na druhé straně, když se někdo takto rozhodne dobrovolně, je to legitimní volba a nikdo nemá právo mu do toho hovořit. U mě to dobrovolné rozhodnutí nebylo a chápu, že to lidi zajímá, ale zkrátka ještě není všem dnům konec,“ říká Pekarová.

    Markéta Pekarová Adamová
    Markéta Pekarová Adamová v pořadu PoliTikTok

    Dodala také, že ji ranilo, když na ni bezdětnost vytáhl v Poslanecké sněmovně Tomio Okamura. Ten ji tehdy kritizoval, když propagovala teplejší svetr jako způsob, jak bojovat proti vysokým cenám energií. Šéf SPD prohlásil, že by s ničím takovým nepřišla, kdyby měla děti.

    „Takovou zkušenost evidentně nemáte,“ řekl.

    „Neříkám, že se mě nedotklo, když proti mě moji bezdětnost Tomio Okamura použil jako urážku. Já už jsem na ledasco zvyklá, ale vadilo mi právě to, že to použil záměrně stigmatizujícím způsobem. To může urazit a zranit i jiné ženy, které děti mít nemohou nebo je zkrátka nemají dobrovolně. Já cítila potřebu se jich zastat a dostalo se mi velké podpory. Není to argumentace, která patří do politiky,“ popsala Pekarová.

    Fotogalerie