Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nový důkaz proti Jurečkovi. Ministerský večírek začal až po střelbě

    Zvažuji rezignaci, přiznal ministr práce Marian Jurečka (42) v souvislosti s kauzou kolem večírku během střelby na Filozofické fakultě. V pořadu Otázky Václava Moravce se ale dušoval, že novinářům v žádném bodu svého vyjádření nelhal. Je tomu ale skutečně tak? Expres.cz například získal informaci, že večírek resortu oficiálně začínal až poté, co střelba na fakultě začala. Nikoliv předtím, jak Jurečka tvrdil.

    Jurečkovo „nelhaní“ novinářům drhne například v bodě, že se o střelbě dozvěděl až kolem devatenácté hodiny „jako všichni ostatní“. Když přistoupíme na to, že vicepremiér a člen Bezpečnostní rady státu tři hodiny nekontroluje mobil a stejně tak jsou mimo obraz dění i všichni jeho asistenti, Jurečka musel minimálně v oněch sedm hodin večer vědět, že všichni jeho vládní kolegové jsou už dávno v pohotovosti a situaci se věnují.

    Jak prozradil například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pro Blesk.cz, informováni byli bezprostředně po zahájení střelby všichni.

    „My jsme byli online informováni ihned ministrem vnitra v té úzké skupině, kde jsou členové Bezpečnostní rady státu,“ uvedl Válek a slovo „ihned“ použila i ministryně obrany Jana Černochová.

    Jurečka tedy nemluvil pravdu, když říkal, že se i ostatní dozvěděli o střelbě se zpožděním. Ministr práce také použil poněkud zavádějící slovní spojení, když mluvil o předčasném ukončení večírku. V prvotním vyjádření se nechal slyšet, že kdyby měl informace v plném rozsahu, ukončil by vánoční večírek „výrazně dřív“, což vyvolává dojem, že večírek předčasně ukončil, ale lituje toho, že tak neučinil dříve.

    Jenže Marian Jurečka očividně žádný večírek neukončil ani dříve, ani později. Do budovy ministerstva, kde párty probíhala, se po mimořádném jednání vlády vrátil, připojil se k asi třiceti pracovníkům a domů pak odjížděl až v půl čtvrté ráno.

    Večírek začal až po střelbě?

    Pak je tu třetí bod. Marian Jurečka se v prvotním vyjádření, se kterým přišel až po bezmála dvou týdnech, nechal slyšet, že vánoční večírek jeho resortu začal ve tři hodiny, tedy už před zahájením střelby.

    „Tedy ještě dříve, než přicházely první zprávy o bezprecedentním útoku šíleného vraha,“ uvedl ministr.

    Jenže podle informací Expresu, který hovořil s jedním z účastníků večírku, se začínalo až v 15:30. Takový čas stál i na pozvánce.

    Pozvánka na Jurečkův vánoční večírek. Začínal až v 15:30, tedy po střelbě. Nikoliv v 15:00, tedy před střelbou, jak ministr tvrdí.

    Střelba na fakultě přitom začala ve 14:59. Krátce poté už o události informovala všechna média a na sociálních sítích se neřešilo nic jiného. V 15:20 střelec spáchal sebevraždu a začaly se objevovat fotografie studentů schovávajících se na římsách

    10 statečných studentů na římse

    Zdá se tedy, že si Jurečka s časem zahájení večírku poněkud pohrál, aby mohl tvrdit, že pařba začala už před střelbou a on nechtěl kvůli zaměstnancům rušit akci, která zrovna odstartovala. A tím trochu zmírnit kritiku.

    Ministr práce se v Otázkách Václava Moravce nechal slyšet, že po nátlaku zvažuje svou rezignaci. Oporu však má v samotném premiérovi Petru Fialovi, který řekl, že mu Jurečka celou záležitost vysvětlil.

    Fotogalerie