Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válek usvědčil Jurečku ze lži. Bezpečnostní rada byla informována ihned, řekl o střelbě

    Po bezmála dvou týdnech se ministr práce Marian Jurečka uvolil vysvětlit, proč v den tragické střelby na Filozofické fakultě rezignoval na pietu a dál se bavil na vánočním večírku. Jenže jeho verze o tom, že se „stejně jako všichni ostatní dozvěděl více informací až kolem devatenácté hodiny“ pokulhává. Například jeho vládní kolega Vlastimil Válek prozradil, že Bezpečnostní rada státu byla informována ihned.

    A právě členem Bezpečnostní rady státu (BRS) Marian Jurečka coby vicepremiér je. Úzký okruh představitelů státu slouží k tomu, aby v případě ohrožení bezpečnosti okamžitě reagoval, koordinoval situaci a přijímal opatření.

    Ministr vnitra Vít Rakušan v den střelby postupoval bezchybně. Okamžitě se dostavil na místo a okamžitě také BRS informoval. To Blesku potvrdil ministr zdravotnictví Válek.

    „My jsme byli online informováni ihned ministrem vnitra v té úzké skupině, kde jsou členové Bezpečnostní rady státu,“ uvedl.

    Také ministryně obrany Jana Černochová sdělila, že Rakušan „ihned“ svolal mimořádné jednání vlády, tudíž všichni ministři věděli, že situace je mimořádně závažná, už zhruba před šestnáctou hodinou.

    Jurečkovo vysvětlení, že se teprve až kolem devatenácté hodiny dozvěděl více, a proto teprve v tuto dobu zareagoval na sociálních sítích a za dvě hodiny zamířil na jednání vlády, pokulhává. A minimálně slova o tom, že to stejně jako on měli i všichni ostatní, jsou lež.

    Marian Jurečka jasně řekl, co ho na kauze vymazaných křížů štve.

    Svůj poznatek přidal i exministr vnitra Jan Hamáček. Ten měl ve funkci stejně jako nyní Vít Rakušan speciální „servis“, kdy mu operační střediska bezpečnostních složek okamžitě dodávala informace o krizových situacích. V těch nejzávažnějších ale, přinejmenším za jeho úřadování, dostávala informace i kompletně celá Bezpečnostní rada.

    „Fungovalo to tak, že když měla policie důležité informace, tak je posílala na sestavu telefonů, kde byl určitě premiér, ministr vnitra a členové „BRSky“. Ale jak je to s členy vlády nyní, nevím,“ řekl Hamáček pro iDNES.cz.

    Řada lidí teď ministra Jurečku vyzývá k rezignaci, protože podle nich hrubě selhal nejen v den střelby, ale i ve dnech následujících, kdy dělal mrtvého brouka a situaci chtěl nechat vyšumět. Zatím se ale zdá, že mezi kolegy z vlády v čele s premiérem Fialou má šéf lidovců oporu.

    Fotogalerie