Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Víc jsem věděl až v sedm večer, tvrdí Jurečka o párty. Zřejmě jako poslední v republice

    Seznamte se: Marian Jurečka, muž, který se o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dozvěděl jako úplně poslední ze všech, a proto zůstal na vánočním večírku. Pozdní reakci a rezignaci na pietu totiž ministr práce omlouvá tím, že se o vážnosti situace dozvěděl až kolem devatenácté hodiny „jako všichni ostatní“. Není to pravda, mrtví byli potvrzeni policií i všemi médii už před 17:00 odpolední.

    Kolem patnácté hodiny je nahlášena střelba. V následujících desítkách minut už je na nohou celá země. Kolem šestnácté hodiny je na místě ministr vnitra Vít Rakušan a premiér Petr Fiala oznamuje, že okamžitě ruší oficiální cestu po Olomouckém kraji a míří k fakultě.

    Krátce před sedmnáctou hodinou záchranná služba potvrzuje už zhruba hodinu se šířící informaci, že na místě je nejméně jedenáct mrtvých. Krátce po osmnácté hodině policejní prezident Vondrášek informaci aktualizuje na nejméně čtrnáct mrtvých a čtyřiadvacet zraněných. Mezitím kondolují političtí lídři z celého světa a slovenský premiér Fico nabízí Česku pomoc.

    A pak je tu Marian Jurečka, bavící se na vánočním večírku svého Ministerstva práce a sociálních věcí.

    „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce předtím,“ říká pro Blesk.cz ministr, který se po bezmála dvou týdnech nátlaku novinářů i veřejnosti uvolil promluvit o tom, proč večírek s ohledem na dění coby člen vlády buďto nerozpustil, nebo alespoň neopustil.

    Namísto toho i po zmiňované devatenácté hodině zůstal i nadále. Vytrhlo ho teprve až mimořádné jednání vlády v jednadvacet hodin.

    „Do té doby jsem se snažil věnovat především zaměstnancům, kvůli kterým jsme celé setkání dělali. V tu chvíli jsem neměl podrobnější informace o tom, co se stalo. Ještě večer jsem se ve 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády,“ vysvětluje Jurečka.

    Marian Jurečka

    Těžko říct, jaké podrobnější informace měl na mysli. Na Filozofické fakultě se odehrával nejhrozivější masakr v dějinách země, nic takového Česko nezažilo a rozhodně nečekalo. Na nohou byla celá Evropa. Vedle kondolujících lídrů můžeme zmínit, že o střelbě se dozvěděl i prezident republiky toho času ve Francii u Macrona, premiér Fiala byl na cestě zpět do Prahy už dávno předtím, než se Jurečka něco dozvěděl, a prakticky všechna světová média o střelbě informovala v obřím měřítku.

    Sociální sítě neřešily nic jiného. Zmínit je třeba i to, že sídlo ministerstva se nachází jen dva kilometry od fakulty podél nábřeží, kudy jezdilo jedno policejní či záchranářské auto za druhým a byla slyšet i na druhé straně Vltavy, například na Andělu.

    Nebo deník Bild

    Zarážející pak je i pasáž, kde Jurečka mluví o tom, že by akci s kolegy zrušil dříve, kdyby o vážnosti situaci věděl.

    „Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo,“ prohlásil.

    Jenže podle informací Extra.cz nikdo žádnou akci nerušil. Web zveřejnil video, na kterém se v útrobách budovy ministerstva trsá, a podle autora bylo natočeno kolem půlnoci.

    „Policie obdržela informaci o střelbě v 15:00, střelec spáchal sebevraždu v 15:20. Krátce na to už všechna média popisovala tragédii s vysokým počtem obětí. Člen vlády se na večírku o tom dozvěděl až v devatenáct hodin a akci „pietně“ ukončil v jednadvacet hodin. Tak tohle je dost těžko k uvěření,“ komentuje v jedné z mnoha diskuzí k Jurečkově vysvětlení muž jménem Ivan.

    „Mlčeti zlato. Na Tyrolském rádiu v Rakousku (v autě) již o mrtvých na FF mluvili v 16:00. Pak toho byl plný internet. Škoda, že se tyto informace nedostaly k vám,“ přidává se další a i valná většina ostatních komentujících poukazuje na to, že časová osa na slova ministra práce jaksi nesedí.

    Fotogalerie