Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Oběti tragické střelby na fakultě: Milovaná ředitelka, talentovaná redaktorka i oblíbený lektor

    Útok střelce na UK nepřežilo 14 nevinných lidí včetně milované ředitelky, redaktorky, korektorky či lektora. | foto: Facebook

    14 nevinných lidí zemřelo po chladnokrevném řádění 24letého studenta Davida K., který ve čtvrtek odpoledne vtrhl do budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a začal bezhlavě střílet. Policie od pátečního rána začala identifikovat oběti tragické události, která zasáhla nejen celé Česko, ale i svět. Mezi zesnulými je ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková, redaktorka serveru PrahaIN.cz, korektorka Lidových novin, nadějná atletka či pedagogický vědecký pracovník Jan Dlask.

    První z potvrzených obětí nejtragičtější střelby v historii Česka byla ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková, která zemřela v momentě, kdy se v budově chystal adventní koncert.

    „S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší (čtvrteční, pozn. red.) nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně a ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková včerejší útok nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, v první řadě rodině. Je to pro nás všechny nesmírně krutá zpráva. Zůstávejme ve vzájemné podpoře,“ uvedli na sociálních sítích se svolením rodiny zesnulé zástupci ústavu.

    Jak uvádí online Deník N, Marc Niubo na svou nadřízenou vzpomíná jako na milou a skvělou šéfovou, která dokázala tmelit kolektiv. „Byla duší našeho ústavu,“ řekl její kolega Niubo.

    Lenka Hlávková byla nejen ředitelkou a milovanou kolegyní, ale také manželkou a matkou dvou dětí.

    Střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepřežila ředitelka Ústavu hudební vědy F UK Lenka Hlávková.

    O život přišly také redaktorka a korektorka

    Šílený střelec David K. má také na svědomí život talentované 21leté redaktorky Agáty M., která pracovala pro server PrahaIN. „Naše redakce s nepředstavitelnou lítostí oznamuje, že při masakru, k němuž došlo ve čtvrtek v Praze na Filozofické fakultě, byla zavražděna také naše kolegyně, tamní studentka. Vzhledem k okolnostem nebudeme uvádět jméno, ani jakékoli jiné detaily,“ napsala redakce na svém serveru.

    „Šlo o nesmírně talentovanou, pečlivou, nadšenou a pracovitou dívku, která si tuto náročnou práci okamžitě osvojila, a bylo vidět, že jí přirostla k srdci. A stejně tak rychle přirostla k srdci ona nám,“ dodali a vyjádřili upřímnou soustrast.

    O život přišla bohužel také korektorka Lidových novin.

    „S hlubokou lítostí, na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně, korektorka Lidových novin, studentka 1. ročníku češtiny v komunikaci neslyšících a především kamarádka Lucie Špindlerová včerejší útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, především rodině. Je to pro nás nesmírně bolestná zpráva,“ stojí v prohlášení serveru Lidovky.cz.

    Střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepřežila korektorka Lidových novin.

    Zemřel také zkušený profesor

    „Jednou z obětí střelby na FF UK je i náš kamarád, spolužák a skvělý, milý a hodný člověk Jan Dlask, odborník na finskou a finskošvédskou literaturu a švédštinu,,“ uvedl na sociálních sítích Martin Valášek.

    Střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepřežil profesor Jan Dlask.

    Pod příspěvkem se začala objevovat řada komentářů od lidí, kteří zesnulého lektora znali a vzpomínají na něj jako na velmi laskavého člověka.

    „Bože, taková ztráta! Člověk, který svými znalostmi i svou laskavostí, humorem a nadšením hodně změnil směřování mého života. Taková postavička, která spojovala země, kultury i lidi a byla malým českým pokladem.... Je mi to líto. Budiž Ti zem lehká,“ uvedl uživatel Jan Vacík.

    Ve čtvrtek 21. prosince 2023 vyhasl život také teprve dvacetileté koulařky Kláry Holcové, která patřila mezi velké naděje české atletiky. Skupina Evangelíci Roztoky na Facebooku zveřejnilo smutnou informaci o tom, že jedna z obětí je také mladá studentka Magdalena Křístková, která v době řádění střelce byla na přednášce.

    Fotogalerie