Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Učte se od pana Baxy, vzkazují lidé Jurečkovi. Ministr kultury akci se skromným rautem hned ukončil

    Ministr práce Marian Jurečka kauzu kolem vánočního večírku v době střelby na Filozofické fakultě ustál. Nabídl sice rezignaci, dobře však věděl, že má od kolegů podporu. Do příště by si šéf lidovců měl vzít příklad z ministra kultury Martina Baxy (ODS).

    Ten totiž namísto megalomanského večírku s rautem za 400 tisíc korun, ochutnávkou vín od předního českého vinaře a cimbálovkou uspořádal pouze neformální předvánoční setkání.

    Drobný raut vyšel ani ne na 15 tisíc korun, a když na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy došlo k tragické střelbě, Martin Baxa s kolegy setkání rozpustil.

    „Vánoční setkání zaměstnanců ministerstva kultury bylo už od počátku plánováno jako časově ohraničené s ukončením nejpozději v 17:30 a s minimalistickým občerstvením bez doprovodných aktivit,“ popsala Expresu ministrova mluvčí Jana Malíková, jak vánoční rozloučení v sídle resortu probíhalo.

    Akce nebyla koncipována jako večírek se setkáním s ministrem, jako tomu bylo na ministerstvu práce, Martin Baxa zaměstnancům poděkoval za práci. A právě hned poté se o střelbě na fakultě dozvěděl.

    Ministr kultury Martin Baxa

    „Ministr kultury se první informace dozvěděl poté, co poděkoval zaměstnancům za jejich práci v daném roce, od členů svého týmu, kteří zaznamenali informace, zveřejněné Policií ČR a ZZS HMP. Pan ministr posléze odešel do své kanceláře, kde se seznamoval s informacemi zveřejněnými v médiích a navíc měl ještě plánovaný i další pracovní program,“ popsala Malíková.

    Večírek pak skončil, protože se s ohledem na dění nikdo za zaměstnanců ministerstva pochopitelně neměl náladu se bavit.

    „Po jeho odchodu bylo setkání spontánně ukončeno. Následně se pak večer účastnil jednání vlády,“ dodala mluvčí.

    Marian Jurečka je v uplynulých dnech kritizován již ani ne tak kvůli večírku, jako spíše kvůli následné komunikaci. Bezmála dva týdny ignoroval dotazy novinářů i veřejnosti, pak se ukázalo, že ve svém stanovisku ke kauze nemluví pravdu.

    Svou rezignaci formálně nabídl svým spolustraníkům z KDU-ČSL, ti ho ale podle očekávání podrželi.

    Fotogalerie