Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Marian Jurečka musí odstoupit proto, že lže, něco či někoho kryje a evidentně je vydíratelný

    Je to místopředseda vlády, je to člen Bezpečnostní rady státu a nedokáže vysvětlit tříhodinové okno v jedné z nejkrizovějších událostí Česka. Je záhadou, nad čím chce on, Petr Fiala a lidovci obecně přemýšlet. Tady lze jediné: Čau a zpátky k traktoru.

    Jurečka může svoje topení se v kaluži lží vyřešit celkem rychle, stačí rezignovat na svou funkci, celá kauza se uzavře a otravní novináři už nebudou posílat stále dokola otravné otázky, na které Jurečka či jeho lidé opakovaně neumí odpovídat.

    Takhle jednoduché to je.

    Jenže čím déle Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) setrvává ve funkci, tím víc si musí vymýšlet blbostí, aby obhájil, že tři hodiny jako člen Bezpečnostní rady státu nereagoval na nastalou situaci a dává prostor dohadům k tomu, co dělal. S kým to dělal. A kdo ho u toho mohl vidět. Každá jeho další věta je jenom další lež popírající tu první lež, Jurečka už zřejmě sám netuší, co řekl na začátku a co říká teď, jelikož popírá sám sebe.

    „Naše setkání začalo v 15 hodin, tedy ještě dříve, než přicházely první zprávy o bezprecedentním útoku šíleného vraha,“ tvrdil na začátku ledna jen proto, že to na něj někdo práskl a svědci natočili video rozpitého ministerstva, nikoliv proto, že by ho hryzlo svědomí.

    Jenže Jurečkova pozvánka na vánoční řachandu uvádí čas 15:30 a v ten moment bylo již po akci, David K. zabil 14 lidí a sebe, zastřelil se chvíli po patnácté hodině a jeho smrt se potvrdila v čase 15:20. Jurečka má tříhodinové okno do sedmé večerní, kdy se prý „více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny,“ zatímco „všichni ostatní“, tedy zbytek republiky a dokonce i sousední země, to věděli už ve tři odpoledne.

    Nebo deník Bild

    „Večírek probíhal na hlavní budově MSPV ve foyer, mohlo tam být tak 300 lidí,“ řekl nám zdroj. „Víno, cimbálovka, teplý a studený bufet a Jurečka byl mezi lidmi a hrál i s cimbálovkou a nezájem, co se někde děje, já mám teď večírek. Na úřadě se o tom mlčí, lidi mají z toho blbý pocit, jak to vygradovalo,“ dodal.

    Není se čemu divit, selhání Mariana Jurečky je jen jeho selhání, ale vypadá jako selhání jemu podřízených řadových pracovníků. Ti klidně mohou mít večírek až do pěti do rána, když na to přijde, a ono na to přišlo, ale Marian Jurečka je odpovědná osoba, která měla doporučit večírek ukončit a minimálně se na něj aspoň po jednání krizového štábu nevracet, protože pak to vypadá, že Jurečka nemá na srdci blaho země, ale blaho vlastního bachoru za peníze daňových poplatníků.

    „Ještě večer jsem se ve 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády. V tu chvíli se naprostá většina lidí začala rozcházet domů,“ uvedl prve Jurečka. Lež, vrátil se na večírek a lilo se tam do pozdních nočních hodin, nadto pod pověšenými černými vlajkami, což je tedy pro předsedu křesťanské strany vizitka jak hrom.

    Kvůli Jurečkovu lhaní lže navíc i premiér Petr, který velmi zasmušile musel v televizi vysvětlovat, proč člen Bezpečnostní rady státu nereagoval na důležité sms na mobilu.

    „Ten problém mi vysvětlil, dnes by jednal jinak. Vysvětlil mi ty časové rozpory, ale já to za něj objasňovat nebudu, to musí sám nyní si získat ztracenou důvěru. Je třeba, aby celou věc věrohodně vysvětlil i veřejnosti,“ řekl v nedělní Partii premiér Petr Fiala a tím přiznal, že Jurečka lidem nic nevysvětlil a zjevně toho není schopen.

    Zato evidentně Jurečka řekl Fialovi něco, co neřekl veřejnosti, takže Jurečka ze své pozice nechává prostor pro spekulace o tom, kde byl a co dělal. S kým tam byl a s kým co dělal? Proč nemohl k telefonu? Proč nereagoval více jak hodinu? S kým se schází na ministerstvu tak tajně, že se k němu nedostane ani celostátně závažná informace, nepodívá se víc jak hodinu na mobil a nepopožene ho ani poradce? Je Jurečka nyní vydíratelný? Je to jenom o tom, že Jurečka chtěl sníst chlebíčky a vypít sklep, nebo na ministerstvu v čase večírku, který začal dle pozvánky až po prvních informacích o střelbě, dělal, co neměl, a možná i s někým, s kým neměl?

    Podobné otázky se honí hlavou i odborářskému předákovi Josefu Středulovi, který je konfrontoval s vicepremiérem Jurečkem v pořadu Václava Moravce. „Počkám si, dokud nebudeme mít více podrobností, například ohledně toho, kdy členové Bezpečnostní rady dostali textové zprávy, a kdy opustil mobilní telefon pana Jurečky budovu ministerstva,“ naznačil tím, že není jasné, kde byl Jurečka po dobu hodiny a půl a co dělal, že si nemohl přečíst jednu zprávu.

    Jurečkovi se do rezignace nechce. Známe tu hru, on ji jako přinese Fialovi, který si jako bude hrát na silného lídra a řekne, že nyní není správný čas měnit ministry a Jurečkovu rezignaci jako nepřijme, což Jurečka vysvětlí tím, že se jako snažil vyvodit ze své politické chyby politickou odpovědnost, ale dal na moudrou radu pana premiéra.

    Klidně.

    Ale od teď počítejte už navždy s tím, že cokoliv Marian Jurečka ve své funkci řekne, se bude brát už jen jako slova od lháře.

    Fotogalerie