Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jurečka a rezignace? Je to jen komedie pro lidi, ani tentokrát žádnou nepodá!

    I když se ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) holedbá tím, že je připraven rezignovat, opak je pravdou. Svůj mandát v minulosti kvůli nejrůznějším excesům nabízel k dispozici už několikrát. Nikdy z toho ale osobní zodpovědnost nevyvodil. Nabízí se tak vysvětlení, že šlo jen o plané sliby a uchlácholení rozlíceného davu. A že to nikdy nemyslel vážně. Stejně jako nyní, když se řeší jeho účast na večírku v den střelby na Filozofické fakultě.

    „Neporušoval jsem toto nařízení vědomě. Jsem si vědom chyby, omlouvám se za ni, mrzí mě to. Na funkcích nelpím, na odchod z politiky ze dne na den jsem připraven celou dobu, co jsem v politice. Projednám toto na jednání poslaneckého klubu a celostátního výboru,“ napsal před třemi roky Novinkám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

    Stalo se tak poté, co se chlubil oroseným půllitrem na ulici v době vládních nařízení.

    „Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka kousek od mého bytu jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo, které tam bylo k dispozici na čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul,“ uvedl tehdy na svoji obhajobu.

    Marian Jurečka si dal pivo na veřejnosti v době, kdy to je zakázané. Už se omluvil.

    Nahnuté to Jurečka měl i před půl rokem, kdy čelil podezření, že měl nabídnout bývalému řediteli Úřadu práce Viktoru Najmonovi „odstupné“ za to, že v tichosti odejde z funkce.

    Ani v tomto případě nesebral odvahu. Své postu se nehodlá vzdát za žádnou cenu. Co na tom, že v očích lidí už klesl tak hluboko, že už to ani níž nejde. Zejména po aktuální blamáži, kterou je rozjuchaný večírek na ministerstvu, když celé Česko truchlilo za oběti masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

    Šéf lidovců Marian Jurečka

    „Za poslední měsíce jsem uvažoval o rezignaci. Včera jsem premiérovi řekl, že jsem připraven nabídnout rezignaci, to samé řeknu i u nás na celostátním výboru. Zvažuji to, není mi to jedno. Chápu, že jsem to neudělal správně,“ řekl v České televizi Jurečka.

    Odchod prý zvažoval už v souvislosti s hladovkou Jiřího Gruntoráda před Úřadem vlády. Nyní především v souvislosti s vánočním večírkem, který měl probíhat na ministerstvu práce a sociálních věcí ve čtvrtek 21. prosince.

    „Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremiérem, potřebné kroky bych už udělal,“ prohlásil na obhajobu svého ministra premiér Petr Fiala (ODS). Vypadá to, že na rezignaci je v kabinetu adeptů víc...

    Fotogalerie