Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z nejhoršího jsme venku, čeká nás rok naděje, řekl ve vánočním projevu Fiala

    Premiér Petr Fiala (ODS) přednesl svůj vánoční projev. Dotkl se v něm krvavého masakru na Filozofické fakultě v centru Prahy, neopomněl ani inflaci a složitou ekonomickou situaci, nebo válku na Ukrajině. „Inflace se v průběhu příštího roku konečně dostane k hodnotám, na něž jsme byli zvyklí ještě před zhruba třemi lety. Příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst,“ slíbil ve svátečním poselství s tím, že to nejhorší má Česko za sebou.

    „Všechny nás hluboce zasáhla brutální a ničím neospravedlnitelná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince. Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi. Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných, a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce,“ řekl na úvod svého vánočního projevu Petr Fiala (ODS).

    Premiér se ho rozhodl přesunout z 1. ledna právě na úterý 26. prosince, prezident Petr Pavel se chce vrátit k tradici novoročních projevů.

    „Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci covid-19, dopadly na naši část Evropy přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu. Zasáhla nás energetická krize, migrační vlna a zejména pak inflace. A nakonec děsivá tragédie z 21. prosince. Nebylo to lehké období,“ shrnul premiér, který poprvé nešil do předchozích vlád a ani jednou nezmínil jména expremiéra Andreje Babiše.

    Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu samozřejmě nezapomněl ani na masakr na Filozofické fakultě.

    Několikrát poděkoval všem občanům Česka, kteří v předchozích letech zažili nejednu těžkou chvíli.

    „Museli jste se vyrovnávat s tím, že vám inflace bere hodně peněz, že musíte víc šetřit s energiemi. A nejen to! Museli jste se vyrovnat s tím, že současný svět bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí,“ nechal se slyšet Fiala, který se občanům snažil dát naději v lepší zítřky.

    „Věřím, že to nejhorší máme za sebou, přichází rok naděje,“ zdůraznil. Inflace se podle něj příští rok dostane k hodnotám, na které byli Češi zvyklí před třemi lety.

    „Skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou opět růst,“ slíbil šéf kabinetu.

    Premiér Petr Fiala (ODS) svůj projev pro Česko přednesl na 2. svátek vánoční.

    Promluvil o tom, že rok 2024 se ponese i ve znamení rekordních investic, z nichž budou profitovat všichni.

    „Zlepšujeme dopravní infrastrukturu. Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic. Investujeme také do naší bezpečnosti a obrany, protože je to důležité,“ doplnil.

    „Už nemusím mluvit jen o ohroženích a výzvách, ale i o naději, dobrých příležitostech a pozitivních vyhlídkách pro Česko,“ dodal závěrem premiér Petr Fiala.

    Fotogalerie