Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Slzy i frustrace z nepotrestání matky. Marka utýrali před rokem, lidé uctili jeho památku

    Lidé v Lounech uctili památku Marka, kterého před rokem utýral otčím. | foto: Expres.cz

    Od smrti tříletého Marka z Loun uběhl přesně rok. I proto, že potrestání matky Simony je stále v nedohlednu, veřejnost nadále vývoj případu sleduje. K uctění chlapcovy památky se v den smutného výročí sešlo několik lidí a šlo skutečně o dojemné setkání. „Byla jsem pověřena úvodní řečí a slzy se mi draly do očí,“ prozradila nám jedna z účastnic, paní Monika.

    Přesně rok uplynul v neděli od smrti tříletého Marečka z Loun. Toho brutálním způsobem utýral otčím Josef Kuča. Případ propojil několik lidí z celé země, ti pak chlapci zařídili jak hrobeček, k čemuž se nikdo z rodiny neměl, tak i pietní místo v rodných Lounech.

    Tam mu byl vysazen strom na památku, právě u něj se několik lidí v neděli sešlo, aby na Marka zavzpomínali a zapálili mu svíčku.

    „Atmosféra byla velmi smutná, byla jsem pověřena úvodní řečí a slzy se mi draly do očí. Bylo to vyjádření lítosti, že takovým způsobem zemřelo tak krásné dítě, že se tomu dalo předejít, kdyby fungoval například OSPOD, kdyby lidé v okolí nebyli tak tupě lhostejní,“ prozradila Expresu paní Monika, která se akce zúčastnila.

    Lidé v Lounech uctili památku Marka, kterého před rokem utýral otčím.

    Hodně se prý mluvilo i o nepochopitelné skutečnosti, že Markova matka Simona, která hrůzostrašnému týrání jen přihlížela, dosud nebyla nijak potrestána.

    „Ta událost velmi zasáhla i stařečky z nedalekého pečovatelského domu. Ti tam chodí pravidelně, také nedokážou pochopit takové zvěrstvo. Stále si všichni pokládáme stejné otázky, jak to někdo mohl spáchat a matka to dovolila. Dále je otázkou, proč matka, která má na tom všem obrovský podíl, je pořád na svobodě,“ říká Monika.

    Za Marečka zapálilo svíčku několik lidí.

    Lidem, které Marečkův případ spojil, ovšem rozhodně zatím neohrožená svoboda matky Simony lhostejná není. Rozhodli se proto apelovat na politiky.

    „Paní Helena Sente sepsala otevřený dopis, který jsme všichni podepsali a bude stejně jako petice odeslán do Poslanecké sněmovny a na další instituce, které mají možnost jednat o problému ochrany dětí. Ta je v našem státě hlavně nesystémová a nedostatečná. Všichni jsme se shodli, že Marečkův případ dal dohromady lidi z různých koutů republiky, kterým není lhostejný osud těchto bezbranných dětí a chtěli by otevřít oči i politikům. A že není vše v pořádku, jak se vyjádřili k předchozí petici,“ vysvětluje Monika.

    Takto to v neděli vypadalo u Markova stromu.

    „Jak to také může být v pořádku, když samotná soudkyně by chtěla dát obžalovanému Kučovi vyšší trest, ale vzhledem ke stávajícím zákonům nemůže?“ dodává v narážce na slova soudkyně, která Josefa Kuču poslala do vězení na šestnáct let. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:40 středa 17. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Tvl
      26
    • Cože
      23
    • Haha
      21
    • Sladký
      21
    • Trapas
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...