Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Další velkolepé plány magistrátu. Do pěti let má vzniknout lanovka za 1,5 miliardy

    Praha chce do pěti let postavit lanovku mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi. | foto: Autor: praha.eu

    Před nedávnem se pražský magistrát pochlubil tím, jak by měly vypadat stanice metra D, stejně tak byla představena vize nové podoby tržnice v Holešovicích, která má město přijít na tři miliardy. Další miliardu a půl chce město investovat do výstavby lanové dráhy mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi.

    Už za pět let by se měli Pražané vozit novou lanovou dráhou, která má propojit Praha 6, Troju a Prahu 8. Zastupitelstvo o tom rozhodlo ve čtvrtek a schválilo investiční záměr, jehož odhadovaná cena se má pohybovat kolem 1,5 miliardy korun.

    Vzniknout by měla celkem 2,5 kilometru dlouhá dráha z Podbaby do Bohnic se stometrovým převýšením a překonáním řeky.

    Jízda lanovkou by neměla trvat déle než sedm minut a dráha by měla mít dvě koncové a jednu mezilehlou stanici, která spojí stávající zastávku tramvají, autobusů a železnice v Podbabě se sídlištěm Bohnice přes lokalitu Podhoří v Troji.

    „Umožní jak spojení Prahy 6 a Prahy 8, tak i dopravní obsluhu rekreační zóny v oblasti pravého břehu Vltavy a také areálu Zoo Praha. Plně bezbariérový dopravní systém předpokládá kabiny o kapacitě 35 cestujících, které pojedou v intervalu jedné minuty,“ stojí uvedeno na stránkách pražského magistrátu. 

    Přepravní kapacita bude nastavena na 2000 osob za hodinu v jednom směru, což odpovídá jedné tramvajové lince v intervalu čtyř minut. Technicky bude možné přepravit až 6000 osob za hodinu.

    „Pracujeme i na tramvajové trati, pro ni ale budeme potřebovat postavit nový most přes Vltavu a také skoro kilometrový ražený tunel ve skále nahoru do Bohnic. Hledali jsme proto rychlejší řešení, jak Prahu 6, Troju a Prahu 8 propojit. Lanovku postavíme Pražanům už do pěti let. Je to další krok k lepší a modernější MHD. Inspirovali jsme se třeba lanovkou v německém Koblenzu, portugalském Portu nebo ve francouzském Brestu,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. 

    „Lanovka odveze stejné množství lidí jako jedna páteřní tramvajová linka, bude čtyřikrát levnější a po dokončení tramvajové trati zůstane jako alternativa. Jsem moc rád, že důležitosti tohoto spojení rozumí také zastupitelstvo,“ dodal ještě náměstek.

    Praha chce do pěti let postavit lanovku mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi.

    Vybudování lanovky by mělo nejen ušetřit Pražanům čas při cestování po městě, ale měla by ulevit i automobilové dopravě.

    Po rozhodnutí pražských zastupitelů město čeká vypsání veřejné zakázky. Jedná se už o několikátý rozsáhlý projekt, který v nedávné době město oznámilo.

    Miliardy z rozpočtu bude čerpat i nová pražská tržnice, s níž má vedení města dlouhodobě velké plány. Doposud se ale v Holešovicích příliš proměn k lepšímu neudálo a i před koronakrizí byla tržnice spíše prázdná, než aby připomínala slibovanou výkladní skříň města.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:20 neděle 1. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      95
    • Super
      27
    • Haha
      22
    • Cože
      22
    • Tvl
      22
    • Sladký
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...