Další velkolepé plány magistrátu. Do pěti let má vzniknout lanovka za 1,5 miliardy

Před nedávnem se pražský magistrát pochlubil tím, jak by měly vypadat stanice metra D, stejně tak byla představena vize nové podoby tržnice v Holešovicích, která má město přijít na tři miliardy. Další miliardu a půl chce město investovat do výstavby lanové dráhy mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi.

Už za pět let by se měli Pražané vozit novou lanovou dráhou, která má propojit Praha 6, Troju a Prahu 8. Zastupitelstvo o tom rozhodlo ve čtvrtek a schválilo investiční záměr, jehož odhadovaná cena se má pohybovat kolem 1,5 miliardy korun.

Vzniknout by měla celkem 2,5 kilometru dlouhá dráha z Podbaby do Bohnic se stometrovým převýšením a překonáním řeky.

Jízda lanovkou by neměla trvat déle než sedm minut a dráha by měla mít dvě koncové a jednu mezilehlou stanici, která spojí stávající zastávku tramvají, autobusů a železnice v Podbabě se sídlištěm Bohnice přes lokalitu Podhoří v Troji.

„Umožní jak spojení Prahy 6 a Prahy 8, tak i dopravní obsluhu rekreační zóny v oblasti pravého břehu Vltavy a také areálu Zoo Praha. Plně bezbariérový dopravní systém předpokládá kabiny o kapacitě 35 cestujících, které pojedou v intervalu jedné minuty,“ stojí uvedeno na stránkách pražského magistrátu. 

Přepravní kapacita bude nastavena na 2000 osob za hodinu v jednom směru, což odpovídá jedné tramvajové lince v intervalu čtyř minut. Technicky bude možné přepravit až 6000 osob za hodinu.

„Pracujeme i na tramvajové trati, pro ni ale budeme potřebovat postavit nový most přes Vltavu a také skoro kilometrový ražený tunel ve skále nahoru do Bohnic. Hledali jsme proto rychlejší řešení, jak Prahu 6, Troju a Prahu 8 propojit. Lanovku postavíme Pražanům už do pěti let. Je to další krok k lepší a modernější MHD. Inspirovali jsme se třeba lanovkou v německém Koblenzu, portugalském Portu nebo ve francouzském Brestu,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. 

„Lanovka odveze stejné množství lidí jako jedna páteřní tramvajová linka, bude čtyřikrát levnější a po dokončení tramvajové trati zůstane jako alternativa. Jsem moc rád, že důležitosti tohoto spojení rozumí také zastupitelstvo,“ dodal ještě náměstek.

Praha chce do pěti let postavit lanovku mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi.

Vybudování lanovky by mělo nejen ušetřit Pražanům čas při cestování po městě, ale měla by ulevit i automobilové dopravě.

Po rozhodnutí pražských zastupitelů město čeká vypsání veřejné zakázky. Jedná se už o několikátý rozsáhlý projekt, který v nedávné době město oznámilo.

Miliardy z rozpočtu bude čerpat i nová pražská tržnice, s níž má vedení města dlouhodobě velké plány. Doposud se ale v Holešovicích příliš proměn k lepšímu neudálo a i před koronakrizí byla tržnice spíše prázdná, než aby připomínala slibovanou výkladní skříň města.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:20 neděle 1. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 95
  • 27
  • 22
  • 22
  • 22
  • 21