Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sex za léky? „Obvinění jsou nepotvrzená,“ říká zástupce českých Lékařů bez hranic

    Nezisková organizace Lékaři bez hranic se již řadu let zasazuje o humanitární pomoc v oblastech postižených válečnými konflikty, přírodními katastrofami či epidemií. S kritikou se běžně nesetkává, teď se na ni však valí skandál jako hrom. Tři bývalé pracovnice pro BBC prozradily, k jakým praktikám se údajně měli uchylovat někteří členové organizace. Padla obvinění o sexu s africkým prostitutkami a dokonce i o nabízení léků výměnou za sexuální služby. Expres získal vyjádření šéfa komunikace českých Lékařů bez hranic, který upozorňuje na to, že zdroj BBC není nijak ověřený a obvinění jsou tím pádem neprokazatelná.

    Pracovníci Lékařů bez hranic se prý na afrických misích běžně oddávají sexu s místními dívkami. Hojně si objednávají prostitutky, někteří si je vodí do sídel organizace a výjimkou prý nemá být ani nabízení léků a zdravotní péče za sexuální služby.

    Alespoň to tvrdí anonymní zdroj serveru BBC, kterým má být trojice bývalých pracovnic organizace. Server ale upozorňuje na to, že vzhledem k anonymitě není možné pravdivost obvinění ověřit. Skandál se navíc nemá týkat přímo lékařů a zdravotních sester, ale členů podpůrného týmu a vedení. Nic to však nemění na tom, že na organizaci celá kauza vrhá hodně černý stín. Co na situaci říká šéf komunikace české sekce Lékařů bez hranic Tomáš Bendl?

    „Je nám velmi líto případů, ve kterých byli lidé terčem sexuálního obtěžování nebo zneužívání. Jako organizace tento způsob chování netolerujeme,“ dává nejprve na vědomí.

    „Přesto si uvědomujeme, že podobné situace se ani Lékařům bez hranic zcela nevyhýbají. Všechny stížnosti proto bereme vážně a máme nastavené procesy, které mají nevhodnému chování zabránit nebo pomoci jej odhalit a vyřešit. Obvinění, která uvádí BBC, jsme zatím prošetřili tak podrobně, jak jen to bylo možné. Nedostatek konkrétních informací však další detailní vyšetřování komplikuje,“ vysvětluje dále.

    Podle Bendla ale situaci komplikuje fakt, že detaily ze strany údajného zdroje jsou sporé.

    „Najít důkazy potvrzující jednotlivá nařčení se nám doposud nepodařilo. Stanici jsme požádali o poskytnutí dalších podrobností, zatím je ale nedodala. Mezitím aktivně apelujeme na všechny zaměstnance, aby v rámci organizace upozornili na cokoliv podezřelého, a my mohli zasáhnout. Lze tak učinit prostřednictvím anonymních mechanismů, které máme pro tyto účely k dispozici,“ říká.

    Ačkoliv by se mohlo zdát, že je mediální zájem celého světa pro Lékaře bez hranic těžkou ranou, Bendl se na něm snaží hledat pozitiva. „Současnou pozornost médií vnímáme jako něco, co může iniciovat pozitivní změnu. Čím více lidí o problému sexuálního obtěžování mluví, tím méně přípustným se stává. Jedná se totiž o celospolečenský problém,“ věří Bendl.

    Pracovníci Lékařů bez hranic si prý běžně užívají s prostitutkami.

    Zároveň se však ohrazuje vůči tvrzení, že by pracovníci Lékařů bez hranic měli za sexuální služby nabízet léky či lékařskou péči. Tak vážné tvrzení totiž není podloženo žádným důkazem. 

    „Jedná se o zcela nepotvrzené tvrzení, což již explicitně přiznal i zpravodajský server BBC, který zprávu původně zveřejnil. Jeho redaktoři nás ujistili, že informace reflektuje ‚pouze‘ neověřené nařčení od jednoho nejmenovaného zdroje – rozhodně ne důkaz o existenci takto nepřípustného způsobu práce.“

    Lékaři bez hranic pomáhají uprchlíkům.

    Jedna z údajně bývalých pracovnic si pro BBC také postěžovala, že se sama stala terčem sexuálního obtěžování, ale nedočkala se pomoci. 

    „Mrzí nás, že lidé necítili možnost problémy nahlásit v rámci organizace. Byť máme mechanismy prostřednictvím kterých lze podobné stížnosti zpracovávat, uvědomujeme si potřebu udělat na tomto poli ještě významný kus práce, abychom tak zajistili bezpečné prostředí pro postižené osoby a okamžité tresty pro viníky,“ vysvětluje Bendl.

    „Naše organizace zaměstnává přes 42 000 lidí. Naprostá většina z nich pracuje neúnavně v často složitých podmínkách tak, aby poskytovali zdravotní péči tam, kde je nejvíce potřeba, a obnovili naději a důstojnost jejich pacientů. Věříme, že tato drtivá většina si zachová důvěru veřejnosti,“ dodává na závěr.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:30 sobota 20. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      44
    • Tvl
      15
    • Haha
      14
    • Sladký
      14
    • Super
      8
    • Cože
      7