Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poprvé od diagnostikování rakoviny se objevil na veřejnosti! Král Karel III. se zúčastnil velikonoční bohoslužby

    Britský král Karel III. (75) se v neděli zúčastnil velikonoční bohoslužby na hradě Windsor. Jedná se o jeho první významné vystoupení od okamžiku, co mu byla v únoru diagnostikovaná rakovina. Na bohoslužbě ho doprovázela i jeho žena, královna Camilla (76). Společně s úsměvem na tváři mávali lidem a potřásli si s nimi rukou.

    Král Karel III. (75) a královna Camilla (76) se v neděli zúčastnili velikonoční bohoslužby v kapli sv. Jiřího na hradě Windsor. Jedná se o jejich první společné a významné vystoupení od okamžiku, co byla britskému panovníkovi diagnostikována rakovina.

    Na hradě na ně čekaly stovky příznivců královské rodiny. Manželé si s několika z nich podali ruce, mávali jim a popřáli všem veselé Velikonoce. Karel III. zároveň promluvil o svém zdravotním stavu: „Dělám, co můžu,“ uvedl. Podle médií je veřejné vystoupení krále vnímáno kladně.

    I zdroj z paláce sdělil deníku The Sun, že je za královo první veřejné vystoupení od diagnostikování rakoviny, velmi vděčný. Dokonce to nazval významným krokem. Na veřejnosti se totiž Karel III. objevil po více než osmi týdnech.

    „Dnes to byl významný krok. Jak je vidět, král v posledních týdnech reagoval na léčbu velmi povzbudivě a jeho lékaři tak byli schopni mírně upravit své pokyny ohledně toho, co je nyní Jeho Veličenstvo schopno podniknout, včetně účasti na velikonoční bohoslužbě a zdravení jeho příznivců, kteří laskavě projevili svou podporu,“ řekl zdroj pro The Sun.

    Král Karel III. a královna Camilla

    Zdroj zároveň zmínil, že by se král Karel III. mohl začít objevovat na veřejnosti čím dál více, především před začátkem léta. Jeho léčba nadále pokračuje a je nutné postupovat s opatrností. „Plány zůstávají v pohybu a podléhají lékařskému dohledu, ale ze strany lékařů i pacienta je velká naděje a optimismus,“ přiznal zdroj.

    „Zatímco Jeho Veličenstvo samozřejmě plnilo všechny své oficiální povinnosti v soukromí a bylo vyfotografováno na řadě menších zásnub v paláci, doufejme, že dnešek nabídl širší veřejnosti ujištění, že Jeho Veličenstvo se má dobře a že cesta před námi vypadá velmi pozitivně,“ zakončil zdroj.

    Král Karel III. a královna Camilla

    Pár minut před příjezdem krále a královny dorazili do kaple sv. Jiřího také další členové britské královské rodiny. Nechyběl například princ Andrew (64), který přijel autem s princeznou Anne (73) a jejím manželem Timem Laurencem (69). Dorazil také princ Edward (60) s rodinou.

    Bohoslužby se však nezúčastnili princ a princezna z Walesu, protože Kate (42) podstupuje preventivní chemoterapii a snaží se soustředit především na své uzdravení. I král a královna odjeli z události dříve, rozhodli se vynechat recepci a oběd. Místo toho zamířili zpět autem do Windsorského hradu.

    Fotogalerie