Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Královo zelené poselství: Chránit planetu je zodpovědnost všech, řekl u ekologicky šetrného stromku

    Král Karel III. doručil svoje vánoční poselství. | foto: Royal Family Channel

    „Musíme chránit planetu pro naše děti, je to zodpovědnost lidí všech náboženství i žádného,“ prohlásil britský král Karel III. ve svém vánočním poselství z Buckinghamského paláce. Coby panovník ho pronesl již podruhé a jak už bývá zvykem, na deset minut k obrazovkám připoutal většinu Britů, ale i královské fanoušky z celého světa. V jeho slovech se odrážela vášeň pro ochranu životního prostředí, ostatně stromek, který stál přímo za ním, má král v plánu po Vánocích opět zasadit.

    Karel III. ve svém vánočním poselství, tradici britských panovníků, poděkoval mimo jiné za podporu při květnové korunovaci. Vypíchl přitom účast zástupců nejrůznějších komunit, které pomáhají potřebným. Vstupenku do Westminsterského opatství tehdy dostaly stovky z nich.

    „Moje žena a já jsme byli potěšeni, když se stovky zástupců této obětavé armády lidí – dobrovolníků, kteří slouží svým komunitám tolika způsoby a s takovým vyznamenáním – mohly připojit k nám ve Westminsterském opatství na korunovaci,“ uvedl král.

    „Jsou základní páteří naší společnosti. Jejich přítomnost pro nás oba tolik znamenala a zdůrazňovala význam samotné korunovace: Především volání nás všech, abychom si navzájem sloužili, dávali lásku a starali se o všechny,“ dodal.

    Z Karlova vánočního poselství bylo jasně patrné to, co predikovali odborníci při jeho nástupu na trůn. Že jako monarcha bude o poznání více „aktivistický“ než jeho maminka královna Alžběta II., která se společensky ožehavým tématům vyhýbala. Neopomněl totiž ani ochranu životního prostředí, které se věnuje takřka celý život.

    „Služba ostatním je jedna cesta, jak ctít stvoření (bohem). Péče o toto stvoření je zodpovědností lidí všech náboženství i žádného. Staráme se o zemi kvůli našim dětem. Během svého života jsem velmi rád viděl rostoucí povědomí o tom, jak musíme chránit zemi a naši přírodu jako jediný domov, který všichni sdílíme,“ pochvaloval si Karel III.

    Král Karel III. dnes s rodinou tradičně navštívil vánoční mši v Sandringhamu, kde královská rodina tráví Vánoce.

    „Nacházím velkou inspiraci v tom, kolik lidí si to uvědomuje. Je to stejné jako vánoční příběh, který nám říká, že andělé přinesli poselství naděje nejprve pastýřům. To byli lidé, kteří žili jednoduše mezi ostatními božími stvořeními. Lidé takto blízcí přírodě měli tu noc výsadu,“ pokračoval, zatímco v prostřizích záběry ostatních členů královské rodiny z návštěv nejrůznějších komunit vystřídaly záběry jeho samotného z nedávné návštěvy v Keni.

    Zatímco Karel o potřebě chránit planetu mluvil, svítil za ním u okna Buckinghamského paláce stromek. Ten je sice živý, což by s jeho poselstvím tak úplně nekorespondovalo, ovšem král má v plánu jej po Vánocích znovu zasadit. Dokonce na něm visí i „ekologicky šetrné“ vánoční ozdoby.

    Je ostatně známou věcí, že si Karel III. na svém sídle v Highgrove hýčká biozahradu, k jejíž údržbě využívá výhradně ekologicky udržitelné zdroje.

    Fotogalerie