Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co bude s Hamáčkem? ČSSD dovedl k debaklu, lhář Hašek po něm vyšplhal až do zastupitelstva

    Politický pád sociální demokracie pokračuje i pod Janem Hamáčkem. | foto: Autor: Twitter/Jan Hamáček

    Ještě před krajskými volbami se mohla ČSSD a společně s ní její předseda Jan Hamáček utěšovat některými průzkumy, které sociálním demokratům slibovaly růžovější zítřky. Realita ve volebních místnostech vše změnila. Nejstarší česká politická strana u voličů zcela propadla a bolet by to mohlo především Hamáčka, jemuž bude na stranickém sjezdu pořádné horko. Dost možná to byly poslední volby, do kterých ČSSD jako předseda vedl.

    Na jaře Hamáček všechny šokoval, když z Michala Haška udělal volebního manažera ČSSD. Je to ten samý muž, jenž začal politický pád sociálních demokratů, který dodnes neskončil.

    Potvrdilo se to i v těchto krajských volbách, kde strana obhajovala 125 křesel, ale nezískala jich více než 40. Ze všech hlasovacích lístků jen pět procent patřilo ČSSD. Po dlouhých šestnácti letech nedokázali sociální demokraté vyhrát ani v jednom jediném kraji.

    „Máme čisté svědomí, že jsme udělali maximum. (...) Tento výsledek odpovídá celkovému dlouhodobému postavení sociální demokracie na politické scéně. Kdyby to bylo o dvě procenta lepší a kdyby jeden až dva kraje ještě přes pět procent prošly, byl bych z principu spokojen,“ komentoval výsledek voleb Hamáček, který si uvědomuje, že to mohly být poslední volby, do nichž ČSSD vedl jako předseda.

    Už v lednu se uskuteční stranický sjezd, kde bude skládat účty. Příští rok se uskuteční sněmovní volby a rudý svetr mu po letošním fiasku nemusí vůbec stačit.

    „Klíčovou odpovědnost nese vedení strany a v jejím čele stojící předseda. Já se z toho nesnažím nějak utéct a tvářit se, že za to odpovědnost nenesu,“ řekl Hamáček pro Aktuálně.cz.

    Sebevědomí mu nechybělo. Hlasy pro své kolegy chtěl Hamáček zařídit i skrze svou popularitu získanou během koronavirové krize. Vždyť i samotné logo a hlavní barva ČSSD se měnily na červenou. Stejnou jako Hamáčkův legendární svetr.

    „Těší mě má vysoká osobní podpora a důvěra v různých průzkumech. Díky za ni! Pokud však mám ve své práci úspěšně pokračovat, nemohu na to být sám. Potřebuji za sebou mít dobré krajské zastupitele i senátory. Proto, pokud mi věříte, volte prosím ČSSD,“ uvedl v den voleb Hamáček na svém Twitteru.

    Jan Hamáček přiznal, že výsledek voleb je neúspěch. Ustojí ho?

    Existuje jeden politik z ČSSD, jemuž výsledky voleb mohly vyčarovat úsměv na rtech. Jde o již zmíněného Michala Haška, který se z pozice politické mrtvoly rychle dostal zpět na politickou mapu, za což může poděkovat právě Hamáčkovi. Tomu Hamáčkovi, jenž mu před sedmi lety vytýkal jeho lhaní veřejnosti.

    „Mně na tom všem nejvíc vadí, že Michal Hašek ještě včera několikrát řekl, že v Lánech nebyl, ale on tam byl, což dnes přiznal. To je ten problém. Já mu vyčítám lež,“ zlobil se tehdy Hamáček.

    Hašek nyní využil své popularity v Jihomoravském kraji, a i když byl na kandidátce až na osmnáctém místě, díky preferenčním hlasům se dostal až do zastupitelstva.

    Pro Hamáčka bude dost složité ze špatného výsledku obvinit volebního manažera. Hašek ukázal, že i přes to všechno, co se na něj v posledních letech nalepilo, zůstává ve svém kraji extrémně populárním politikem. Takových sociální demokraté v současné době mnoho nemají.

    Letošní krajské a senátní volby nejsou pro Hamáčka první politickou prohrou. Špatné výsledky přišly i ve volbách do Evropského parlamentu, které jsou u nás vnímány jako ty nejméně důležité.

    Sociální demokracie pohořela také v Praze, kde nemá v zastupitelstvu jediného člověka.  

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:59 úterý 2. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      28
    • Haha
      27
    • Tvl
      17
    • Super
      12
    • Sladký
      11
    • Cože
      9