Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sundal si červený svetr a spáchal harakiri. Hamáček chce, aby Hašek vedl ČSSD do voleb

    Jan Hamáček vsadil na Michala Haška a jeho hvězda rychle zhasla. | foto: Autor: Koláž Expres

    Před měsícem se na politickém nebi objevila nová hvězda. Jan Hamáček se proměnil k nepoznání a jeho červený svetr symbolizoval nového lídra sociální demokracie. Hamáčkovi najednou nechybělo charisma, tah na branku a především vůdčí schopnosti. Jenže stejně rychle jako zazářil, také vyhasl. Nejprve sklapl podpatky v debatě o prodloužení nouzového stavu a teď jmenoval na post volebního manažera ČSSD Michala Haška, člověka, který stojí za pádem sociální demokracie.

    Jedním z největších témat poslední doby je trvání nouzového stavu. Ten má skončit na konci měsíce, ale někteří by byli pro jeho prodloužení. Podle premiéra jsou pro prodloužení ministři za ČSSD, on sám však ne.

    A jak se k tomu postavil Jan Hamáček? Za kolegy ze své strany, které ještě pořád dělá předsedu, se nepostavil a jen poslušně konstatoval, že pokud si Andrej Babiš přeje nouzový stav ukončit, není se o čem bavit.

    To je zcela jiný Hamáček, než jakého jsme v březnu vychvalovali za jeho odhodlaný postoj a energické vystupování. Zdá se, že pohádka o červeném svetru je definitivně u konce.

    „Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,“ řekl novinářům šéf ČSSD, který alespoň zaslal premiérovi dopis, v němž vysvětluje, proč on sám by si prodloužení nouzového stavu uměl představit.

    I když toto podřízené chování neladí s tím, co Hamáček předváděl poslední týdny, možná jeho dopis zafungoval, protože ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že ministři nakonec mohou i souhlasit. Babiš to vykompenzoval tím, že urychlil otevírání obchodů a rušení omezení.

    Hamáčkova proměna se dá částečně pochopit, ale nepochopitelné je jeho rozhodnutí vrátit do čela ČSSD Michala Haška, prozatím jako volebního manažera.

    Zřejmě už zapomněl, co o něm v roce 2013 říkal. Tehdy jako řadový poslanec kritizoval svého místopředsedu, že dlouhé dny lhal o tajné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, která nepřímo odstartovala velký politický krach sociální demokracie.

    Michal Hašek nepodporuje Bohuslava Sobotku z lásky.

    „Mně na tom všem nejvíc vadí, že Michal Hašek ještě včera několikrát řekl, že v Lánech nebyl, ale on tam byl, což dnes přiznal. To je ten problém. Já mu vyčítám lež,“ rozohnil se v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

    Dnes muže, u něhož apeloval na svědomí a vyčítal mu jeho veřejné lhaní, dosadil do pozice, která má jeho stranu zachránit.

    Většina lidí pochybuje o tom, že to bude Hašek, kdo ČSSD spasí, dost možná naopak. Rozhodnutí předsedy sociální demokratů je o to podivnější, že Michal Hašek má nálepku muže, který chce stranu především řídit než pro ni pracovat.

    V roce 2013 se pokoušel společně s dalšími členy strany odstavit z pozice předsedy Bohuslava Sobotku, ale jeho puč mu nevyšel, a tak politiku opustil. 

    V roce 2018 opět útočil proti vedení strany, když zakládal platformu Zachraňme ČSSD, která vznikla jako reakce proti tehdejšímu vedení. I tehdy Hašek pohořel a delegáti stranického sjezdu ho odmítli.

    Ministr vnitra Jan Hamáček.

    Zatímco byl několikrát vyhozen dveřmi, vrátil ho Jan Hamáček do strany oknem.

    Volby ukážou, zda bylo rozhodnutí správné, nebo se jednalo o politickou sebevraždu, která přišla krátce poté, co si země začala říkat, že mají sociální demokraté v čele konečně opravdového lídra.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:03 sobota 22. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      87
    • Haha
      57
    • Super
      41
    • Sladký
      28
    • Cože
      26
    • Tvl
      24