Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nepokradeš? Skončily miliony na opravu kostela v Liberci jako úplatky politikům?

    Liberecký kostel Máří Magdaleny dlouhé roky čeká na rekonstrukci. Poslední pokus o ní skončil fiaskem, když podnikatel a zastupitel za ODS Jiří Zeronik část peněz z dotací „investoval“ do úplatků. | foto: iDNES.cz

    V seriálu Expresu Kraje a korupce si připomínáme korupční kauzy z českých regionů. Po severní i jižní Moravě a Vysočině se podíváme na sever Čech do Liberce. Zde se bohulibý projekt na opravu chátrajícího kostela proměnil ve skandál. Ukázalo se, že celý projekt je totiž je zástěrkou pro rozdání mnohamilionových úplatků.

    Na Expresu jsme se v seriálu Kraje a korupce podívali jak na severní, tak na jižní Moravu a připomenuli jsme si i korupční kauzu na Vysočině. Úplatky, dotační podvody a podivné veřejné zakázky se ale neodehrávají jen na východě naší republiky, ale například i na severu. Příkladem budiž nezdařilá rekonstrukce kostela v Liberci.

    Novobarokní kostel Maří Magdaleny v liberecké Jungmannově ulici je místním už dlouhou dobu trnem v oku. Architektonicky zajímavá budova se totiž desítky let rozpadá a chátrající kostel se několikrát stal útočištěm narkomanů a bezdomovců. Před deseti lety to vypadalo, že kostelu svítá na lepší časy a dočká se rekonstrukce. Vše ale skončilo fiaskem.

    Již v roce 2006 rozpadající se kostel koupila od římskokatolické církve společnost Iberus, jejímž majitelem byl nechvalně proslulý liberecký podnikatel a v té době i zastupitel za ODS Jiří Zeronik. Ten se nejprve pokoušel o získání evropských dotací na opravu kostela jako soukromá osoba. Když to nevyšlo, založil za tímto účelem obecně prospěšnou společnost Geotermální energie pro občany (GEPO) a stanul v její správní radě.

    Společnost GEPO o dotaci již žádala úspěšně. Regionální rada soudržnosti Severovýchod v roce 2011 projekt schválila a na opravu kostela mělo být poskytnuto 55 milionů korun. „Ze všech libereckých projektů je tento nejdál. Takže nevidím důvod, proč by neměl klapnout,“ prohlásil tehdy koordinátor libereckých evropských projektů Michal Vereščák.

    Kontroverzní podnikatel Zeronik, který byl mezi místními považován za ukázkového korupčníka, byl téměř okamžitě kritizován, že celý projekt je jen jeho podvodem s cílem parazitovat na dotacích. „To jsou jen fámy, že chceme kšeftovat s dotacemi. Z kostela udělám vzdělávací centrum a poskytneme ho za symbolické peníze neziskovým organizacím,“ uklidňoval tehdy obyvatele Liberce Zeronik.

    Než se však stavební práce stačily rozběhnout na plné obrátky, Zeronik nejprve stanul před soudem v jiné korupční kauze a následně byl i zatčen právě kvůli rekonstrukci libereckého kostela. Jak se ukázalo, skutečné náklady na jeho opravu činily ne 55 ale pouhých 39 milionů. Zbytek měl skončit jako úplatky.

    V kauze byl v roce 2014 zatčen nejen Zeronik, ale též například ředitel liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořek Machatý nebo ředitel libereckého Metrostavu Jan Petráně. Celkem bylo zatčeno 8 lidí, z čehož 6 skončilo ve vazbě. Obviněn byl i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), který měl za schválení projektu obdržet 800 tisíc korun.

    Případ je stále řešen před trestním soudem, obžalovaným hrozí mnohaleté vězení. Liberci zbyl jen i nadále chátrající kostel a nutnost zakonzervované stavbě každý měsíc platit ochranku. Zároveň zbyl i dluh vůči společnosti Metrostav, která měla kostel opravovat. Ten ke dnešnímu dni narostl na zhruba 43,5 milionu korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 1. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      29
    • Super
      22
    • Sladký
      12
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Haha
      9