Pětice Čechů z epicentra koronaviru je doma. Nakazit se mohli cestou v letadle

Pětice Čechů, která pobývala v epicentru nákazy koronaviru v čínském Wu-Chanu, je zpátky Česku. Vládní speciál v pondělí ráno přistál na pražské Ruzyni. Skupina rovnou zamířila na specializované oddělení v nemocnici na pražské Bulovce. Nyní budou 14 dní v karanténě.

Přes 17 tisíc nakažených a 361 mrtvých, taková je zatím bilance koronaviru, který se již od prosince šíří z čínského města Wu-Chan. Právě tam uvázla i pětice Čechů, která se dneska ráno vládním speciálem vrátila do České republiky.

Úřady nyní netrpělivě čekají, v jakém stavu budou, ačkoliv při odletu z Číny nikdo z nich nevykazoval příznaky nákazy, onemocnět mohli cestou do Evropy. V letadle s nimi bylo 36 lidí, kteří mají potenciální symptomy nákazy.

Proti tomu ale měli být cestující i posádka letadla ochráněni.

„Posádka letadla i jednotliví cestující byli vybaveni ochrannými osobními pomůckami na ochranu dýchacích cest,“ informoval podle iDNES.cz mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Letadlo z bezpečnostních důvodů přistálo na Terminálu 4, které spravuje Ministerstvo obrany ČR, aby se nikdo ze zachráněných nedostal do kontaktu s cestujícími z běžných linek.

Pětice z Wu-Chanu neprocházela ani běžnou pasovou kontrolou. Přímo na letištní ploše si je vyzvedl speciální vůz Atego pražské zdravotnické záchranné služby, kterým byli v doprovodu policejních aut dopraveni na Bulovku.

Právě tam jsou pro ně připraveny samostatné pokoje s vlastním sociálním zařízením a ve styku budou pouze s ošetřujícím personálem.

Ačkoliv již dneska odpoledne budou známy výsledky na koronavirus, i v případě, že budou negativní, zůstanou evakuovaní dva týdny v karanténě.

„Podle dosud známých skutečností trvá inkubační doba onemocnění 12 až 14 dní, většina nemocných dosud onemocněla do desátého dne,“ vysvětlil Boublík.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:34 úterý 2. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 24
  • 23
  • 21
  • 21
  • 18