Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi a Slováci se evakuovali z nakaženého Wu-chanu. Let měl od začátku problémy

    Češi a Slováci byli společně evakuováni z Wu-chanu. | foto: Autor: Instagram/pekarekdaniel

    Když Češi ve městě Wu-chan vyrazili směrem na letiště, odkud je měl letoun dopravit zpět do Evropy, všichni si přáli, aby se cesta obešla bez komplikací. Doprava ve městě je totiž ochromena kvůli zákazu městské hromadné dopravy. Nakažených stále přibývá. Letiště rovněž přestalo přijímat běžné lety, a tak nebylo jasné, jak bude evakuace přesně probíhat. Komplikace, kterých se všichni obávali, také nakonec přišly. Ministr zahraničí oznámil, že let má zpoždění, a všichni netrpělivě očekávali, co se bude dít dál.

    Dostat se z Číny zpět do České republiky se v posledních hodinách snažila také česká rodina, kterou ovšem úřady odmítly pustit na palubu s dvouměsíční dcerkou, protože ta ještě neměla vyřízené vízum.

    Pětice Čechů ve Wu-chanu rovněž musela čekat řadu dní, než úřady povolily jejich evakuaci z oblasti, kde se nakažlivý virus objevil vůbec poprvé.

    Jak samotná evakuace probíhala, informoval na sociálních sítích český student Daniel Pekárek.

    „Ještě nejsem doma, buďte trpěliví, stejně jako já. Zatím žiju, momentálně jsem na cestě na letiště,“ napsal včera odpoledne s tím, že vyráží směrem na letiště. Rodina a přátelé pak čekali na další informace, ty ovšem nebyly příznivé.

    Letadlo, které do oblasti vyslala Francie, mělo zpoždění a kvůli nedostatku informací byli lidé v uzavřeném městě stále nervóznější.

    Nakonec se však jejich přání splnila a letoun s nimi zamířil do Evropy, kde na ně následně čeká několik přestupů, než si je v Bruselu převezme český speciál a dopraví je zpět do republiky.

    Český ministr zahraničí informoval, že všichni Češi z Wu-chanu odletěli v pořádku a opustili tak oblast zasaženou koronavirem. Ve Francii by měli být již dnes odpoledne. Poté se přesunou do zmíněného Bruselu.

    „Jsem velmi rád, že mohu oznámit, že díky našemu zastupitelskému úřadu a jeho spolupráci s francouzskými kolegy se podařilo dostat z postižené oblasti pět osob z České republiky, které požádaly o repatriaci,“ uvedl ministr Petříček.

    V Belgii bude na evakuované čekat český speciál, jejž do země poslala česká vláda. 

    Budou mít na palubě společnost, a to další cestující, kteří rovněž poputují do karantény. Česká republika totiž nabídla pomoc našim „východním bratrům“ ze Slovenska a přepraví také jejich občany.

    Češi a Slováci společně opustili Wu-chan.

    Po příletu do Prahy budou každopádně všichni cestující z Wu-chanu předáni do péče lékařů a budou převezeni na Bulovku. Co se týče Slováků, ty si převezmou lékaři z jejich země.

    „Selfie z letiště, momentálně čekáme na letadlo do Francie. Potom poletíme do Belgie, kde by nás měl vyzvednout vojenský speciál. Snad odletíme bez komplikací. Díky Francii, EU, české ambasádě, čínské a naší vládě za poskytnutí této pomocí,“ napsal k přiložené fotografii na Instagramu Pekárek, který ještě nedávno spekuloval o možnosti, že bude evakuován přes jinou evropskou zemi, kde by zůstal v karanténě.

    Nakonec však nemusí společně s dalšími Čechy čekat ani ve Francii a domů bude převezen okamžitě.

    „Já doufal, že si udělám romantickou dovolenou po karanténě v té Francii a ono nic. Ale romantická dovolená v Praze pro sedláka z vesnice taky nezní nejhůř,“ vtipkoval Pekárek, jenž pochází z Háje ve Slezsku.  

    Příběh Kateřiny Pekařové ovšem i nadále zůstává beze změn. Na vízum bude muset zřejmě čekat minimálně týden.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:17 pondělí 1. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      42
    • Haha
      31
    • Tvl
      31
    • Sladký
      29
    • Cože
      26
    • Trapas
      26