Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Koronašmejdi“ zneužili jméno českého vědce, e-shop nabízí vakcínu za 7 tisíc!

    Svět paralyzuje strach z epidemie koronaviru. | foto: Expres.cz

    Speciálně upravený respirátor a vakcína proti koronaviru, po které dle recenzí nemoc okamžitě ustoupí. Takové „poklady“ nabízí za horentní částky podvodný e-shop Koronavirus.in, tvářící se na první pohled seriózně, což může důvěřivé lidi snadno zmást. Zaštiťuje se jménem českého vědce Tomáše Cihláře, který stál v roce 2016 za objevem látky remdesivir aktuálně testované jako potenciální lék na koronavirus.

    Je až k nevíře, kam může lidská podlost zajít. Včera jsme vás informovali o pochybném e-shopu, který nabízí roušky, ale při objednání jen shrábne peníze a přestane komunikovat, a také o obchodu nabízejícím amulet proti koronaviru.

    Někteří ale neváhají zajít ještě dál v parazitování na lidské panice a důvěřivosti. Na internetu se objevil e-shop tentokrát vytvořený výhradně při příležitosti epidemie koronaviru. Nese dokonce název Koronavirus.in.

    Ten nabízí speciálně tvarovaný respirátor za akční cenu patnáct set korun, podle stránek zlevněný ze čtyř tisíc. Respirátorů ale e-shop nutí zákazníky objednat víc, při pokusu o koupi hlásí, že minimální částka nákupu je pět tisíc korun. 

    Co je ale ještě horší, podvodníci skrze stránku nabízejí také vakcínu proti koronaviru, která samozřejmě ve skutečnosti vůbec neexistuje, a to za sedm tisíc korun. Plná cena má být deset tisíc.

    Podvodný e-shop nabízí vakcínu proti koronaviru.

    K nákupu podvodníci motivují ubíhající časomírou do konce prodeje i zvyšujícím se číslem prodaných kusů z omezeného počtu pěti tisíc. Nebo také úsměvnými recenzemi, u nichž je více než patrné, že je psal jeden a ten samý člověk.

    „Dokud je čas, tak jsem odeslala známým do Itálie, po 28 hodinách volali, že je to na ústupu,“ zní jedna z nich.

    „Koupila jsem pro příbuzné v Americe a do 30 hodin jim to pomohlo,“ stojí v další z recenzí, u nichž autor stránek sice důmyslně prostřídal města recenzentů, ale u každého z nich použil vždy pouze křestní jméno, nikoliv i příjmení nebo přezdívku, jak bývá zvykem.

    Pochybné recenze na e-shopu Konoravirus.in

    „Také děkuji. Vakcíny jsou již ve třech zemích světa, ale vlády to nechtějí uvolnit, takže se k tomu dostanete jedině z laboratoře,“ zní další recenze, samozřejmě zcela lživá.

    Ta má narážet na to, že ona falešná vakcína, kterou podvodný e-shop nabízí, pochází rovnou z laboratoře. A to dokonce z laboratoře českého vědce Tomáše Cihláře, který pracuje v San Francisku jako viceprezident americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences.

    Podvodný e-shop nabízí vakcínu proti koronaviru.

    Právě jeho jménem se e-shop zaštiťuje. Prvním bodem obchodních podmínek je, že vakcínu přímo z laboratoře odesílá právě Tomáš Cihlář.

    Nejde o náhodu, majitel nebo majitelé podvodného obchodu tím zjevně chtěli přidat na důvěryhodnosti. Když totiž potenciální zákazník zadá jméno Tomáše Cihláře do Googlu, vyjedou mu články referující o tom, že je aktuálně ve Wu-chanu proti koronaviru testován lék remdesivir, který v roce 2016 vyvinul právě tým vedený tímto českým vědcem.

    Jméno Tomáše Cihláře je pak uvedeno v kontaktech, kde ale skutečné spojení na konkrétní osobu nenajdete. Jsou tam uvedeny pouze čtyři e-mailové adresy, což má zřejmě vytvářet dojem, že za e-shopem stojí celý tým. Ve skutečnosti jde o stejné adresy, pouze vytvořené na čtyřech různých doménách.

    A telefon? 

    „Telefonní centrum je zahlceno. Nové telefonní centrum bude spuštěno v pátek 20. března 2020,“ zní informace, která snad ani nepotřebuje komentář.

    Takto vypadá sekce kontakty.

    Při důkladnějším pohledu je evidentní, že byl e-shop narychlo zřízen neznámým podvodníkem. Ovšem postup při placení je v e-shopu Koronavirus.in proveden pečlivě. A při takových částkách stačí pár důvěřivých jedinců, aby se dotyčný slušně napakoval.

    Setkali jste se s podobným případem, kdy se internetoví šmejdi snažili na šířícím se koronaviru podivným způsobem vydělat? Napište nám na tip@expres.cz!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 1. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Trapas
      37
    • Haha
      28
    • Tvl
      24
    • Sladký
      23
    • Cože
      21