Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Stovky vědců vyzvaly WHO, aby odhalila pravdu. Virus se zřejmě šíří jinak, než se myslelo

    Křivka nakažených stále stoupá a v nejbližší době celosvětová čísla překonají hranici dvanácti milionů. Šíření nemoci se odborníkům nedaří zpomalit ani po měsících zkoumání viru. Ten už navíc od konce loňského roku prošel stovkami různých mutací. I nadále je koronavirus pro vědce velkou neznámou, podobně jako způsob jeho šíření.

    Spojené státy jako první země překročily hranici tří milionů nakažených. Mohou za to rekordní přírůstky z posledních týdnů, kdy se ukazuje, že se virus šíří velmi rychle, dokonce rychleji, než se vůbec předpokládalo. Ve Spojených státech už covid-19 zapříčinil smrt 131 tisíc lidí.

    Podle Donalda Trumpa je dobrou zprávou skutečnost, že podle všeho klesá smrtnost viru. Někteří vědci ale tlumí nadšení amerického prezidenta.

    „Lžeme sami sobě, když se jen uklidňujeme tím, že klesá míra úmrtnosti. Existuje tolik dalších vedlejších účinků, které virus způsobuje, a jsou velmi nebezpečné. Nepodléhejme pocitu falešné spokojenosti,“ uvedl ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci.

    Světová zdravotnická organizace během boje s koronavirem přišla hned několikrát o kus svého renomé. Nejvíce bylo WHO vyčítáno, že dlouho otálela s vyhlášením světové pandemie. Řešily se také změny názorů ohledně roušek, které organizace tak dlouho odmítala, až se za ně oficiálně postavila.

    Nyní se WHO dostává pod palbu kritiky znovu, když v reakci na dopis více než 200 odborníků přiznala, že se virus může šířit vzduchem v podobě aerosolu.

    Světová zdravotnická organizace tyto důkazy má k dispozici delší dobu, s jejich zveřejněním však váhala, jelikož je prý nepovažuje za dostatečně ověřené. S tím někteří lékaři nesouhlasí.

    „Pokud by se vědělo, že přenos viru je možný pomocí aerosolu, všichni bychom chápali, že je třeba riziko minimalizovat pomocí toho nejlepšího vybavení. Jenže Světová zdravotnická organizace nechtěla o této formě přenosu hovořit, protože věděli, že v mnoha částech světa není dostatek takových ochranných pomůcek,“ myslí si profesor Benjamin Cowling z Hongkongské univerzity.

    Hlavní vstup do havlíčkobrodské nemocnice zastínil 16. března 2020 provizorní...

    O rizicích vzdušného přenosu se začalo hovořit až poté, co se ozvali vědci, kteří už delší dobu sledují, že se nemoc šíří jinak, než se do té doby uvádělo. Podle WHO se virus přenáší kapičkami, které lidé kolem sebe šíří kašlem nebo kýcháním.

    „Měli jsme důkazy, že je to jinak, než tvrdí Světová zdravotnická organizace. Nechtěli jsme na ně útočit nebo jen kritizovat. Vnímáme to jako vědeckou debatu, ale cítili jsme, že se musíme ozvat, protože oni byli dlouho hluší vůči našim připomínkám,“ řekl Reuters další signatář otevřeného dopisu Jose Jimenez.

    „Možnost přenosu vzduchem na veřejných místech, zvláště za velmi specifických podmínek, v přelidněných, uzavřených, špatně odvětrávaných prostorech, nelze vyloučit,“ přiznala po nátlaku vědců expertka WHO na prevenci infekcí Benedetta Allegranziová.

    Zjištění nového způsobu šíření by mohlo zemím pomoci ve snaze zastavit nebo zpomalit šíření nemoci. Což se v celosvětovém měřítku příliš nedaří a některé země už evidují druhou vlnu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 5. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Super
      23
    • Cože
      19
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19
    • Haha
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...