Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válka epidemiologů! Maďar prý není odborník, Prymula si zase dělal vlastní kampaň

    Asi nejznámější epidemiologové v Česku si začali vyřizovat účty. | foto: Autor: Koláž Expres

    Ještě před vypuknutím celosvětové pandemie koronaviru je prakticky nikdo neznal. Nyní jsou z epidemiologů takřka celebrity. Dva asi nejznámější epidemiologové v Česku si v posledních týdnech nic nedarují. Spíše než debaty o nákaze se vedou hádky o to, kdo z dua Rastislav Maďar a Roman Prymula má větší touhu po moci.

    Roman Prymula se stal hlavní tváří začátku epidemie v Česku, kdy to byl právě on, kdo společnost seznamoval s tím, co se to kolem nás děje a proč jsou tvrdá bezpečnostní opatření tak nutná.

    Popularita do té doby neznámého epidemiologa raketově stoupala a stále častěji se spekulovalo o tom, že se možná díváme na budoucího ministra zdravotnictví. V krizi ho premiér Andrej Babiš určil vládním zmocněncem pro zdravotnictví. Prymula nakonec neodmítl ani pozvání do talk show Jana Krause.

    Rastislav Maďar se ke slovu dostával nenápadněji. Nevzdal se žádné příležitosti mluvit veřejně o tom, jak on sám vnímá rizika šíření covidu-19, a nakonec se i on dočkal prestižní pozice. Stal se šéfem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro rozvolňování.

    Pokud byl Prymula tváří toho, když se země uzavřela do karantény, Maďar je spíše symbolem týdnů, kdy se vše mělo začít vracet do normálu.

    Že by si oba epidemiologové vzájemně nějak notovali, se rozhodně říci nedá. Prymula dokonce zpochybnil, že by jeho kolega byl skutečným odborníkem.

    „Maďar se neprofiloval v epidemiologii. Dělal veřejné zdravotnictví. Pan ministr si jej vybral, ale není to čistě epidemiolog a je to na zodpovědnosti Adama Vojtěcha,“ řekl v Prostoru X Prymula, který na ministerstvu musel svou pozici přenechat právě Maďarovi.

    Podle Maďara si zase Prymula dělal během nouzového stavu vlastní kampaň, kdy úmyslně obcházel svého nadřízeného Adama Vojtěcha.

    Rastislav Maďar vede Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví....

    „Nevím, na co bych si dělal kampaň. Já na rozdíl od nich nikam politicky nesměřoval a je otázkou, do jaké míry jsou to epidemiologové,“ rýpnul si ve své reakci do kolegy Prymula, jemuž se navíc nelíbí, jak Maďar rozvolňování v zemi vede.

    Češi prý velmi rychle zahodili všechny bezpečnostní návyky a rizika začali přehlížet. Chybou bylo podle Prymuly například povolit masové akce v takové míře.

    Maďar provedené kroky hájí. Velmi diskutované bylo odložení roušek v MHD, kdy jediná povinnost zůstala pro cestující v pražském metru.

    „Jako epidemiologové jsme dospěli k závěru, že možnost nějakých zdravotních komplikací, třeba pocitů mdloby či nedostatku kyslíku, by byla daleko větší než nákaza virem. To nás vedlo k tomu, že jsme to zatím zkusili udělat takhle,“ stál si za rozhodnutím Maďar.

    Že by vzájemné výměny názorů a ostrá obvinění mezi oběma odborníky měly vést k nevraživosti, Rastislav Maďar odmítá.

    „Já osobně jsem s Prymulou neměl nejmenší problém. Jeho názoru jsem si vždycky vážil. Jsme dlouholetí kolegové, a kdybychom spolu měli problém, umíme si to vyřešit napřímo. Tykáme si a máme na sebe telefon,“ řekl v DVTV.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:29 sobota 7. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      19
    • Tvl
      17
    • Haha
      15
    • Cože
      15
    • Sladký
      15
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...