Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak je důležité míti Prymulu: Dcera Karolína za 5 let vykázala obrat 117 milionů

    Ruku v ruce s tím, že se o Romanu Prymulovi stále častěji mluví v souvislosti s postem ministra zdravotnictví a zářnou politickou kariérou, se vytahují také kostlivci ze skříně. Mají epidemiologa představit v jiném světle, v tomto případě spíše stínu. Často se skloňuje jméno jeho dcery Karolíny a hlavně společnosti, v níž figuruje a která za 5 let od farmaceutických firem inkasovala úctyhodných 117 milionů korun.

    Absolventka University of South Florida, kde vystudovala obory epidemiologie, veřejné zdravotnictví a biostatistika, 24. září 2013 zakládá v Hradci Králové firmu Biovomed, s. r. o. Ta má poskytovat poradenství v oblasti zdravotnictví. Karolíně Prymulové tehdy bylo 24 let a nikdy v daném oboru nepůsobila.

    Shodou okolností jde dceru profesora Romana Prymuly, který v té době působil jako předseda České vakcinologické společnosti i jako ředitel FN Hradec Králové. Ve firmě Biovomed byl zapsán coby prokurista a jednatel. Ke svým veřejným funkcím a zaměstnáním si činorodý expert přibral ještě tenhle „vedlejšák“.

    „Od listopadu 2015 je dcera trvale v České republice a je logické, že postupně aktivity společnosti převezme. To, že je v čele s. r. o., neznamená, že studie sama garantuje. Hlavním zkoušejícím ve všech studiích byl a je prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., PhD.,“ napsal v červnu 2016 ve svém vyjádření pro Zdravotnický deník epidemiolog Roman Prymula. Stalo se tak ve chvíli, kdy se média začala zajímat o jeho střet zájmů.

    Firma Biovomed zaznamenala podle webu Ceskavec.com a výpisů z obchodního rejstříku raketový růst. V roce 2013 získala zakázky za neuvěřitelných 32 milionů korun. A to byla na trhu pouhé tři měsíce! Rok poté vykázala tržby 41 milionů. Dařilo se jí i v roce 2015, kdy firma utržila 34 milionů. Zlom v hospodaření přišel v roce 2016, kdy byl Prymula odvolán, když média začala upozorňovat na střet zájmů.

    Coby předseda farmaceutické společnosti spolurozhodoval o tom, jaké vakcíny se budou v ČR používat, a tedy i prodávat. 

    Rozhodoval také o tom, jaké bude mít fakultní nemocnice v Hradci Králové dodavatele léků a zdravotnického materiálu, s jednotlivými společnostmi obchodovala právě společnost jeho dcery.

    V osudovém roce 2016 tak firma Biovomed utržila 5,5 milionu, následující rok to bylo téměř 5 milionů a v roce 2018 už byla ve ztrátě jeden milion korun. I tak stihla za 5 let utržit 117 milionů korun. To nutně neznamená, že tolik také vydělala, šlo a jde o společnost čítající pár lidí, navíc s poměrně nízkými výdaji na „provoz“.

    „Nikomu nezávidím jeho peníze a ani luxusní auta. Jenže Roman Prymula dával své bohatství a moc, kterou získal, ostentativně najevo. Všichni jsme věděli, že má velmi nadstandardní příjmy a vlastně jen čekali, kdy se všechno provalí,“ svěřil Zdravotnickému deníku lékař, který se pohybuje v oblasti vakcinologie, ale nechce zveřejnit svou identitu. Podle něj je téměř jisté, že vše probíhalo naprosto legálně.

    Roman Prymula byl podle něj vždy velmi schopný v získávání klinických studií. Byl to právě on, kdo klinické studie vakcín do Česka přivedl a díky němu se u nás začaly provádět. Jenže během let prý vytvořil tak trochu mafiánský systém, kdy tyto studie musely probíhat přes něj.  

    „Musíme apelovat, aby proočkovanost výrazně narostla, a to i mezi zdravotníky. Zároveň si ale musíme uvědomit, že stejný nápad budou mít všichni v Evropě, proto si osobně myslím, že bude chřipkové vakcíny nedostatek a bude problém zabezpečit ty objemy, které bychom asi chtěli,“ nechal se slyšet Prymula, který je známý svým nadšením pro proočkovanost.

    Ve světle „zázračné“ firmy, v níž figuruje jeho dcera Karolína, člověk jeho nadšení pro věc mnohem lépe chápe. 

    Na druhou stranu vystává otázka, jak by se zachovali Prymulovi kritici, kdyby se ocitli ve stejné situaci a mohli si v rámci aktuální situace poměrně snadno a celkem legálně přihrát „malou domů“. Jistě by VŠICHNI s díky odmítli s tím, že je to nemorální a jde o střet zájmů... 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:42 pátek 2. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      115
    • Super
      51
    • Cože
      41
    • Haha
      34
    • Tvl
      34
    • Sladký
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...