Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběhy hrdinů koronaviru: 1000 roušek od ženy z Bezděkova, 100 kg kávy pro pražskou záchranku

    Češi pomáhají: Marcela Schejbalová stihla ušít víc než tisíc roušek. | foto: Facebook

    Za neuvěřitelným projevem solidarity a nezištné pomoci jsme se tentokrát vypravili do Bezděkova nad Metují za Marcelou Schejbalovou. Ta se na začátku koronavirové krize pustila do šití roušek zdarma a na svém kontě jich má víc než tisíc! Záchranářům se rozhodla poděkovat Lilia Khousnoutdinova s kamarádkou Janou Konvalinkovou. Rozvezly celý metrák kávy do dvaceti pražských stanic.

    Hned zkraje koronavirové krize Marcela Schejbalová z Bezděkova nad Metují neváhala ani minutu. Načas „zapíchla“ šití dětského oblečení MarCZela a ve spolupráci s obecním úřadem začala zdarma šít roušky pro obyvatele vesnice. Šikovná dáma už stihla podarovat spoustu dalších potřebných institucí i jednotlivců. 

    „Už jich dodala přes tisíc! Když už byla její domácnost pro ten účel malá, poskytl obecní úřad svoji jídelnu, kde se takřka nepřetržitě šije, žehlí, balí a distribuuje,“ napsal nám do redakce Petr Kavka, který by na záslužnou činnost paní Marcely rád upozornil.

    Do improvizované dílny se zapojili další lidé, dorazila tak spousta bavlněných látek a šňůrek, do výroby a distribuce se zapojili pracovníci obce i dobrovolníci. 

    „Výsledkem je, že roušky se zdarma dostaly nejen ke všem obyvatelům Bezděkova nad Metují, ale i do ústavu pro lidi s roztroušenou sklerózou v Náchodě, do domova důchodců a do dětského domova v Broumově, do ZŠ v Machově i k řadě dalších zájemců v širokém okolí i v odlehlejších místech Česka,“ doplnil.

    Před paní Marcelou nelze než smeknout! Kromě šití roušek stíhá i péči o rodinu a svůj další pracovní úvazek v základní škole. „Musí být úplně grogy, ale nedává to najevo a šíří kolem sebe pohodu a dobrou náladu. Všichni, co ji sledujeme, smekáme! Děláte záslužnou práci,“ vzkázal ženě z Bezděkova nad Metují Petr Kavka s tím, že takoví lidé si uznání nás všech určitě zaslouží!

    „Mockrát děkuji švadlence MarCZela za ušití roušek pro celou moji rodinu a známé. Vím, že se snaží pomoci, kde se dá. Zdarma šije pro obec, kde žije, pro celou svoji rodinu, známé a domov důchodců. Je to pomoc, kterou teď většina z nás potřebuje,“ přidává se na Facebooku Jarmila Klabníková.

    Marcela Schejbalová není zdaleka sama, kdo pomáhá potřebným. Zapojilo se celé Česko, Prahu nevyjímaje.

    „Každý se snažíme udělat to malinko, co můžeme. S kamarádkou Janou Konvalinkovou, která s manželem prodává výjimečně skvělou kávu Primavera Caffe, jsme poslaly záchrance kofeinovou podporu. Sto kilogramů kávy se vzkazy ručně psanými Janičkou odjelo na dvacet pražských stanic a vřele doufáme, že aspoň trochu pomůže,“ nechala se slyšet Lilia Khousnoutdinova.

    Lilia Khousnoutdinova a Jana Konvalinková rozvážejí kávu záchranářům.

    Na našich stránkách jsme vám již řadu příkladů solidarity a lidského odhodlání ukázali, pokud však chcete nabídnout například váš příběh, napište nám na e-mail tip@expres.cz. Pomůžete tak ukázat, že také Česko má své hrdiny. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:13 neděle 26. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      44
    • Sladký
      23
    • Trapas
      21
    • Tvl
      21
    • Haha
      20
    • Cože
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz