Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Smutná realita ve Španělsku: Pohřby každých 15 minut a poslední rozloučení přes telefon

    Španělsko se v počtu mrtvých na covid-19 přiblížilo Itálii. | foto: Autor: Reuters

    Zatímco v některých zemích se situace ohledně koronaviru ustaluje, ze Španělska stále přicházejí tragické zprávy. Nejenže se země v počtu mrtvých dotahuje na Itálii, ale přestává stíhat provádět pohřby lidí, kteří zemřeli na covid-19. Jejich poslední rozloučení je specifické a organizačně náročné. Španělský premiér Pedro Sánchez uklidňuje spoluobčany a tvrdí, že země už začíná vidět světlo na konci tunelu. Aktuálně na nemoc zemřelo přes 13 tisíc Španělů.

    Pohřební vůz s rakví přijíždí před vrata kostela, kde stojí duchovní, jenž dává zesnulému poslední rozloučení. Rakev se z vozu nevytahuje a po několika minutách od vstupu do kostela odjíždí a přijíždí další vůz. Takto se poslední rozloučení opakuje stále dokola.

    Španělské pohřebnictví má problémy zajišťovat rakve, docházejí také místa, kam nebožtíky před pohřbem ukládat. Všechno by to znělo jako scéna z hororového filmu, ale kvůli zkušenostem z Itálie je to pro některé lidi ve Španělsku jen další rána, která na ně nyní dopadá.

    Jak nyní probíhají pohřby, popsal pro novináře katolický kněz Edduar, který slouží mše na hřbitově Almudena v Madridu.

    S mrtvým se může přijít rozloučit maximálně pětičlenná skupinka. Řidič pohřebního vozu může pozůstalým rakev ukázat. Všichni musí dodržovat vzájemný odstup a objetí truchlících jsou zřídkavá.

    Požehnání a modlitba trvají jen pár minut, zapečetěná rakev je pokropena svěcenou vodou a tím obřad pro pozůstalé končí. Otevřít rakev je pochopitelně zakázáno.

    Španělsko se v počtu mrtvých na covid-19 přiblížilo Itálii.

    Hřbitov v Madridu je jedním z největších v západní Evropě, při jeho prohlídce jsou vidět náhrobní kameny lidí, kteří zemřeli na hladomor či španělskou chřipku. Teď k nim přibývají ti, kteří podlehli současné pandemii.

    „Vidím to v jejich tvářích, tu ohromnou bolest. Lidé se chtějí rozloučit s milovaným člověkem, ale nemohou. Někdy rozloučení nahrávají na mobil pro lidi, kteří nesměli přijít. Ale to není útěcha, kterou by chtěli,“ říká kněz Edduar, který do Španělska přicestoval z Venezuely.

    Duchovní přiznává, že současná situace ho někdy donutí až k pláči. Přestože truchlící nosí povinně masky a ochranné rukavice, on sám žádné ochranné pomůcky nepoužívá.

    „Může to znít trochu podivně, ale v tomto historickém okamžiku to považuji za své privilegium. Můj život je být zde pro lidi, být s nimi v tomto rozhodujícím okamžiku,“ vysvětluje svůj postoj.

    Madrid je epicentrem nákazy ve Španělsku, z celkového počtu 13 tisíc obětí v hlavním městě zemřelo zhruba 40 procent.

    Španělský premiér Pedro Sánchez prodloužil bezpečnostní opatření a uzavření celé země do 26. dubna. O dalších krocích podle něj rozhodne jediná věc: počet mrtvých v zemi.

    Přestože na covid-19 zemřelo více lidí než ve Španělsku pouze v Itálii (15 tisíc), prohlásil španělský premiér, že už začíná vidět světlo na konci tunelu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:14 středa 5. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      25
    • Trapas
      23
    • Sladký
      21
    • Super
      20
    • Cože
      20
    • Haha
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...