Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šokující svědectví slovenské lékařky ze Španělska: Lidem nad 75 let už dáváme jen eutanazii

    Jsou jako ve válce, denně jim přibývají i stovky pacientů, jenže kapacitu mají na pouhý zlomek z nich. A tak museli doktoři ve Španělsku přistoupit k děsivému opatření. „V pátek jsme museli stanovit hranici 75 let a starší lidi už u nás neléčíme. Zní to hrozně, ale když nám někoho takového přivezou, uspíme ho a necháme zemřít,“ popisuje slovenská psychiatrička Eleonóra Balentová, která pracuje v Madridu.

    Je to hrozivý postup, ale v některých případech bohužel zřejmě nevyhnutelný. Nemocnice v některých částech světa, které jsou nejsilněji postiženy koronavirem, jsou vzhledem k masivnímu překročení kapacity nuceny dávat přednost mladším lidem a ty starší nechávat zemřít.

    Poprvé se o takové praktice začalo mluvit v souvislosti s Itálií, to samé se ale děje třeba i ve Španělsku. Slovenskému webu Sme.sk to prozradila Eleonóra Balentová, která už 20 let žije a pracuje v Madridu.

    Je psychiatričkou, jak ale sama říká, specializace v tuto chvíli nehraje žádnou roli. Nemocnice, kde pracuje, už přijímá jen pacienty s nemocí covid-19 a ruku k dílu musí přiložit všichni.

    „Denně nám tu nakažení pacienti umírají. Jednotka intenzivní péče byla rozšířena, teď má asi 40 lůžek a část z nich je na porodním sále. To ale pořád nestačí. V pátek jsme museli stanovit hranici 75 let a lidi nad ní už neléčíme. Lékaři se jednoduše musí rozhodnout, kdo má větší šanci přežít, toho pak napojí na plicní ventilaci,“ popisuje Balentová.

    Nemocnice ve Španělsku pandemii koronaviru nezvládají.

    Ani ostřílení profesionálové se přitom s takovou situací nejsou schopni srovnat.

    „Bavila jsem se o tom s kolegy, kteří jsou v těchto těžkých časech v první linii a nepřetržitém kontaktu s nakaženými. Plakali. Ta situace je bezprecedentní. Lékař musí několikrát denně určit, komu dokáže pomoct a koho nechá zemřít,“ vypráví psychiatrička.

    „Oficiálně se o tom nemluví, ale je to nevyhnutelné. Když vám během krátkého času přivezou padesát těžkých případů nákazy a vy máte jen deset přístrojů na umělou plicní ventilaci, musíte si vybrat, koho na ten přístroj napojíte, protože má šanci se zotavit,“ dodává.

    Jenže co s pacienty, kterým je víc než 75 let a už se v nemocnici nacházejí a nejsou schopni ji po svých opustit a hledat pomoc jinde? Eleonóra Balentová popisuje děsivou a jen těžko představitelnou praktiku, ke které je nemocnice nucena se uchýlit.

    „Bude to znít velmi zle, ale těmto pacientům podáváme sedativa, uspíme je a necháme je zemřít. Nejlépe to lze přirovnat k jakési specifické formě eutanazie,“ vysvětluje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:51 úterý 21. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      388
    • Cože
      101
    • Super
      96
    • Trapas
      88
    • Haha
      64
    • Sladký
      49
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...