Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Epidemiologická katastrofa: Italům kolabuje zdravotnický systém. Zkouška čeká i na Čechy

    Nemocnice na severu Itálie jsou beznadějně přeplněné. | foto: Autor: Reuters

    Koronaviru na severu Itálie stačily necelé tři týdny na to, aby zcela přetížil tamní zdravotnický systém. Za méně než tři týdny virus přetížil nemocnice v severní Itálii a nabídl pohled na to, jakým problémům musí země čelit, pokud nemohou nákazu zpomalit. Nedávné případy z jihu Evropy dokládají, že kolabují nejen nemocní lidé na ulicích nebo doma, ale rovněž zdravotnický personál, který nezvládá nával nemocných v jednotlivých nemocnicích. Ty už jsou navíc zcela plné a pro pacienty s mírnějším průběhem nemoci tak vznikají improvizovaná oddělení v halách nebo stanech.

    Už jsme vás informovali o případu starosty jednoho z postižených měst, který si stěžoval na to, že lékaři jsou nuceni nechávat velmi staré pacienty zemřít, protože na jejich záchranu nemají nemocnice volné kapacity a musejí se tak rozhodnout pro záchranu života mladšího pacienta. 

    Zároveň platí, že mnoho pacientů se zápalem plic musejí lékaři poslat z nemocnice zpátky domů, aby uvolnili lůžka. 

    Koronavirus je přitom v Itálii necelé tři týdny a už dokázal odhalit slabá místa tamního zdravotnického systému. Na krizový stav doplácejí také samotní lékaři a zdravotní sestry.

    „Jsme na pokraji našich sil. Sotva se držíme na nohou,“ řekla ve středu v italské televizi Francesca Mangiatordiová, která sdílela na sociálních sítích obrázek své naprosté vyčerpanosti. Na směně měla zkolabovat. „Prosím, dávejte na sebe pozor, chraňte se před nákazou, virus se musí přestat šířit. Pokud se to nestane, systém se úplně zhroutí, pokud už se to dokonce nestalo,“ dodala.

    Italská zdravotnice Francesca Mangiatordiová minulý týden v práci zkolabovala.

    Lombardie přitom patří mezi bohaté oblasti v Itálii, na rozdíl třeba od těch na jihu země. Zdravotnictví tam přesto nezvládá poskytovat péči všem, kteří ji potřebují. Až donedávna všichni věřili, že moderní systém zdravotnictví se v podobných případech nebude muset rozhodovat, koho léčit a koho už nikoliv.

    „Je to jako válka,“ řekl Massimo Puoti, vedoucí infekční medicíny v milánské nemocnici Niguarda, jedné z největších v Lombardii. Podle Puotiho nyní lékaři potřebují hlavně čas, aby svého „nepřítele“ co nejlépe poznali a mohli s epidemií lépe bojovat. 

    V tuto chvíli Itálie svůj boj prohrává a měla by být varováním pro všechny země v Evropě, včetně České republiky.

    Italští lékaři na severu země se nyní dostali do situace, již země zažila naposledy za druhé světové války. Ochranné pomůcky docházejí, všichni schopní lékaři jsou povoláváni do nemocnic, které na svých pozemcích staví speciální oddělení pro infikované pacienty. 

    Ne všude však mají možnost postavit třeba obří nafukovací stany a rozšířit tak svou kapacitu. V Brescii jsou často pacienti ponecháváni pouze na chodbách nemocnic.

    „Žijeme v systému, ve kterém zaručujeme zdraví a právo každého na uzdravení. Je to základ, pilíř všeho a řekl bych, že je to charakteristika našeho systému civilizace,“ prohlásil na začátku týdne italský premiér Giuseppe Conte, jenž bohužel od té doby sleduje pouze zhoršování situace.

    Dramatické přirovnání k válečnému stavu použil také lékař z Bergama Daniele Macchini, který řekl: „Doslova propukla válka a bitvy se vedou dnem i nocí. Je to epidemiologická katastrofa, která lékaře přemohla.“

    Se starostou Giorgiem Gorim, jenž jako první přinesl informaci o tom, že jsou ve městě necháváni někteří staří lidé bez pomoci, nepřímo souhlasil také doktor Di Marco. Ten sice slíbil, že lékaři budou věnovat svou péči všem, ale posléze uvedl: „Je zřejmé, že v současné chvíli se v některých případech může stát, že budeme mít srovnávací hodnocení mezi pacienty.“

    Nepřímo to znamená, že zdravotník bude nucen rozhodovat o tom, kdo nebude v danou chvíli léčen.

    Před pár dny navíc profesorka Flavia Petriniová přiznala, že byla nucena vydat pokyn, aby v souvislosti se závažným nedostatkem zdravotnických prostředků byla intenzivní péče věnována především těm pacientům, kteří „mají největší šanci na úspěch“.

    Odborníci z celé Evropy se nyní shodují na tom, že pokud má podobné problémy propracovaný a bohatý zdravotnický systém severní Itálie, v chudších oblastech by koronavirus napáchal ještě nesrovnatelně větší škody.

    Zároveň se podle dat ukazuje, že podobné zahlcení zdravotnického systému se dá očekávat i v dalších zemích Evropské unie. 

    Připravit se musí i Česká republika, která už v těchto dnech eviduje problémy z důvodu nedostatku lékařů. Jak se země dokáže s nákazou vypořádat, ukážou už následující dny a týdny. Italský scénář by byl pro Česko katastrofou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:04 neděle 12. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      119
    • Trapas
      56
    • Super
      54
    • Cože
      51
    • Haha
      47
    • Sladký
      47
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...