Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co nedokázal Hřib, zvládne koronavirus? Airbnb v Praze bez turistů začíná umírat

    Pronajímání bytů v rámci služby Airbnb se v posledních letech ukázalo jako lukrativní způsob, jak si v turisticky oblíbených destinacích zařídit podnikání. Někde už však počet pronajímaných bytů pomalu předčil počet těch bytů, ve kterých lidé dlouhodobě žijí. Mnoho Pražanů, především z centra a okolí, tak začalo mít pocit, že jsou cizinci ve svém vlastním městě, které měl pohltit turismus. Primátor Zdeněk Hřib si Airbnb vytyčil jako svůj cíl, ale dlouho se nic neměnilo, až svět zasáhla pandemie koronaviru. Cestovní ruch utichl a Airbnb začíná pořádně téct do bot.

    Zdeněk Hřib vyhlásil minulý rok Airbnb válku a oznámil Pražanům, že chce, aby se město připojilo k výzvě evropských měst k jednání v oblasti krátkodobých ubytovacích služeb pro turisty. V Praze totiž služba nabízí až 11 500 bytů, což je podle primátora dokonce každý pátý byt v centru hlavního města.

    „Město navíc z krátkodobých pronájmů nic nemá kromě poplatků z ubytování (pokud jsou vůbec placeny). Musí ale platit veškerou okolní infrastrukturu, spravovat v okolí Airbnb bytů silnice a chodníky, vyvážet koše, řešit osvětlení... Nehledě na to, že Airbnb nabízí neomezené ubytovací kapacity v Praze v době, kdy centrum města čím dál více trápí nadměrný turismus,“ stěžoval si už v roce 2019 Hřib.

    Jenže dlouho zůstávalo jen u slov. Naposledy se primátor připomněl na podivné akci aktivistů, kteří obsadili na několik dní byt, který bez svolení majitele zpřístupnili desítkám dalších lidí.

    Magistrátu se však nedá upřít snaha problém řešit a nejaktivnější je v této oblasti Hana Kordová Marvanová, která v únoru oznámila plánovanou spolupráci s policií, které mohou lidé negativní působení „nových nájemníků“ hlásit a strážníci budou následně tyto byty hlásit magistrátu.

    „Každý den a týden jsou obyvatelé centra omezováni na svých právech. S ředitelem MPP jsme se dohodli, že každý incident s Airbnb by měl být hlášen na příslušný úřad městské části a magistrát,“ řekla tehdy Marvanová.

    Příjmy jedna velká nula

    Jenže jak by tento plán fungoval, zatím nevíme, jelikož se celosvětová situace od té doby pořádně změnila. Turistický ruch utichl a byty jsou nyní prázdné. Majitelé však musejí i nadále platit nutné náklady a vzhledem k nejistotě, co s jejich byty bude v následujících měsících a letech, už někteří od svých původních podnikatelských plánů ustupují.

    Firma Seven Keys nabízela krátkodobý pronájem v Praze většinou právě přes Airbnb. Zakladatelka firmy Zuzana Benešová už pro Hospodářské noviny uvedla, že nemá žádný příjem ze služeb své firmy.

    Zdeněk Hřib na protestní akci pod názvem Stop Airbnb a řekl, co magistrát hodlá...

    Situace se navíc v následujících týdnech měnit nebude, otázkou pak také zůstává, zda za několik měsíců budou lidé opět ochotni cestovat po celém světě nebo zda bude mít současná krize dopad na turismus mnohem větší.

    Americká společnost Airbnb všem svých klientům umožnila bezplatně stornovat všechny své objednávky, což je další rána pro lidi, kteří se pronájmem bytů plánovali živit.

    „Zisky jsou teď jedna velká nula. (...) Způsobuje nám to naprosto zásadní problémy: od plateb energií po hypotéku a placení dalších závazků,“ přiznal jeden z Čechů, který byty pronajímal turistům.

    Odborníci navíc upozorňují, že ne vždy byty pronajímá jejich majitel, ale často jde o přepronajímání, kdy si lidé v Praze nebo i v jiných českých městech pronajmou byt a pak ho celoročně nabízejí cizincům. Pro tyto je pak situace dlouhodobě neudržitelná.

    Byty by však nemusely zůstat prázdné. Někteří pronajímatelé už nechtějí dále čekat na vývoj pandemie a raději bydlení nabízejí Čechům, kteří v Praze žijí. Na sociálních sítích a na specializovaných stránkách nyní přibývají stovky nabídek, které se často vyznačují tím, že jsou na „střednědobý“ pronájem.

    Místo klasické roční nájemní smlouvy se jedná pouze o nabídky na pár měsíců. S přetlakem nabídek na volné byty jde ruku v ruce také nižší cena. Rázem tedy není obtížné narazit na nabídky z centra Prahy, kdy je nájemné třeba poloviční oproti období před koronavirem.

    Současná krize však není tvrdá rána jen pro Airbnb, ale dotýká se všech, kteří žijí z cestovního ruchu. Například Asociace hotelů a restaurací ČR odhaduje možné škody až na 35 miliard korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:55 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      24
    • Super
      23
    • Tvl
      19
    • Cože
      18
    • Trapas
      17
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...