Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib dává ruce pryč od okupace bytu izraelského majitele. Spolek prý fandí vyvlastňování

    Zdeněk Hřib přišel podpořit dvoudenní protestní akci pod názvem Stop Airbnb, která probíhá v jednom z pronajatých bytů v centru Prahy. | foto: MAFRA

    Ještě o víkendu se primátor Zdeněk Hřib chlubil svou účastí na happeningu v Jindřišské ulici, kde se mělo protestovat proti Airbnb v Praze. Jenže problém nastal ve chvíli, kdy do bytu začali proudit i lidé, kteří si byt nepronajali a neměli v něm co dělat. Ve 2 + 1 se vedly divoké diskuze o tom, jak se zbavit turistů, samotný spolek přiznává inspiraci kolegy z Berlína, kde volají po vyvlastňování pronajímaných bytů. Přestože byt v Jindřišské patří muži původem z Izraele, celá demonstrace nebyla vůbec „košer“, a tak není divu, že se od ní primátor nyní distancuje.

    Původně to měla být klidná demonstrace proti Airbnb, kde zazní také několik přednášek o tom, jak škodlivá je tato platforma sdíleného bydlení. Jenže organizátoři dobře věděli, že to, na co se chystají, je minimálně proti dobrým mravům a slušnému vychování, a tak místo demonstrace do poslední chvíle tajili. To vše ze strachu, že jim pronajímatel v akci zabrání.

    I když se čas a přesné místo happeningu objevily na sociálních sítích na poslední chvíli, primátor Zdeněk Hřib byl mezi jedněmi z prvních, kteří se na místě objevili. Přesto to podle něj byla náhoda.

    S demonstranty si Hřib povídal a slíbil jim, že se magistrát bude i nadále celou věcí zabývat, a podpořil je v jejich iniciativě. Stejně jako další lidé ale nebyl do bytu jeho majitelem vůbec pozván, přesto v něm mimo jiné využíval jeho zařízení. Po veřejné kritice začal primátor dávat od celé akce ruce pryč.

    Primátora jsme konfrontovali s tím, že se jednalo o soukromý byt a užívat jej mohou pouze osoby nahlášené přes ubytovací službu.

    „Neměl jsem s tím nic společného kromě toho, že jsem se přišel podívat na průběh akce,“ bránil se Hřib, který prý nebyl nijak angažovaný a o všem se dozvěděl až na poslední chvíli. O plánování demonstrace se ale vědělo již od středy.

    O happeningu Hřib informoval také na profilu Zdeněk Hřib – primátor Prahy, nešlo tedy o jeho soukromou iniciativu, ale na místě promlouval jako šéf hlavního města. 

    Poté, co primátor zjistil, kdo za happeningem stojí, jaké má názory a jak jsou porušována domluvená pravidla s pronajímatelem bytu, začal tvrdit, že si vše přišel jen prohlédnout, aby věděl, o co se jedná.

    Spolku se líbí vyvlastňování bytů

    Hřib si zřejmě uvědomil, že není příliš rozumné vést kampaň za přiměřenou regulaci Airbnb pomocí kontroverzní akce lidí, kteří souhlasí s vyvlastňováním takto nabízených bytů.

    Mluvčí poskytovatele ubytování Kirstin MacLeodová uvedla, že společnost chce s pražským magistrátem úzce spolupracovat a jednat o nových podmínkách. Jak budou řešit kauzu s aktivisty, zatím společnost nesdělila.

    Čeští aktivisté se chlubí tím, že svou inspiraci našli také v Německu, kde se již podobné obsazování bytů uskutečnilo.

    Spolek Stop Airbnb chce mezitím zůstat v anonymitě a sám se nazývá „neformálním kolektivem lidí“. Na svých stránkách se chlubí inspirací u aktivistů z Berlína, kteří došli dokonce tak daleko, že si přejí vyvlastnění bytů pod Airbnb.

    Iniciativa Airbnb & Co. enteignen, kterou Češi kopírují, dokonce minulý rok do pronajatého bytu vstupovala oknem a u vchodu měla návštěvníky záměrně vítat znečištěná matrace.

    Že má spolek v Česku také dost vyhraněné názory, se ukázalo v debatě o turistech, které by demonstranti rádi z města vyhnali, přitom jsou to právě turisté, kteří život v hlavním městě z velké části dotují.

    Spolek Stop Airbnb pořádal v bytě přednášky i koncerty.

    Spolku zjevně nevadí jen pronajímání bytů, ale také samotní turisté.

    „Právě se bavíme o rozšíření pražského letiště a dopadech pro město. Vláda chce investovat 55 miliard korun, aby letištěm létalo dvakrát víc lidí, z čehož drtivá většina jsou a budou turisté. Chcete mít v Praze 15 milionů turistů ročně? Kde budou bydlet? A kde my?“ napsali demonstranti pod jednu z fotografií, které během víkendu zveřejňovali. 

    Za kolektiv pro média promluvila Jitka Špičanová, která zároveň přiznala, že se kolektiv seznámil na Vzpurné Praze a jedna z přednášek tehdy byla věnovaná problematice turismu.

    Že má spolek s turisty problémy, dokazuje také výšivka, kterou spolek Stop Airbnb hrdě prezentoval a jež zároveň dokazuje, že aktivistům nejde pouze o férovou regulaci sdíleného bydlení. Nejraději by se turistů zbavili úplně.

    Navíc je paradoxní, že aktivisté svou akci „na zviditelnění problému“ naplánovali jen několik týdnů poté, co vedení hlavního města oznámilo, že Airbnb vnímá jako velký problém, a připojilo se k výzvě evropských měst k jednání v oblasti krátkodobých ubytovacích služeb pro turisty.

    Aktivisté se rozhodli téma využít pro své zviditelnění, ale podobně jako u Milionu chvilek má jejich snaha jistý problém a tím je naprostá absence představy toho, jak řešit problémy, na něž upozorňují.

    Spolek se na Facebooku pochlubil tím, že má z pravidel Airbnb legraci.

    Spolek Stop Airbnb mužův byt obsadil na tři dny. Jeho soukromí je nezajímalo.

    „Ukázalo se, že krátkodobé pronajímání bytů má dopad na široké spektrum lidí, kteří ač nemají třeba mnoho společného, shodnou se na tom, že je s tímto problémem potřeba něco dělat. Možná ještě přesně nevíme co a neshodneme se úplně na tom, v jakém rozsahu, ale důležité je, že tam cítíme odhodlání a energii pokračovat,“ řekla pro A2larm.cz Špičanová, která společně s dalšími lidmi byt tři dny užívala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:53 úterý 16. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Tvl
      32
    • Super
      30
    • Haha
      30
    • Sladký
      30
    • Cože
      28
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...