Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Při pohřbu bychom měli člověku odpustit,“ říká generální vikář o Marečkově vrahovi. Není to jeho vyznamenání

    Pohřeb s bílou rakví, průvodem a farářem. Spousta lidí se podivovala nad tím, že se Josefu Kučovi, vrahovi tříletého Marečka z Loun, dostalo církevního obřadu se vší parádou. Kromě toho, že sebral život dítěti, ještě spáchal sebevraždu, což je považováno za porušení božího zákona. Přesto o něm farář mluvil jako o milovaném Pepovi, který bude všem chybět. „Církevní pohřeb není vyznamenání pro dotyčnou osobu. Je to modlitba za spásu jeho duše,“ vysvětluje teolog a generální vikář Arcibiskupství pražského Jan Balík.

    Nezasloužil si žádný pohřeb, natož s církevním obřadem! Takové a ještě radikálnější názory se objevovaly v diskuzích o poslední cestě Josefa Kuči, který brutálně utýral syna svojí přítelkyně.

    Ještě k tomu ve vězení spáchal sebevraždu. A protože jde o porušení božího zákona, lidé se podivovali nad tím, že mohl mít pohřeb vedený farářem.

    „Víme samozřejmě o tom, že existují lidé, jejichž životní cesta je poseta mnohými hříchy, přesto se snažíme vycházet vstříc každému, kdo o to projeví zájem. Pokud si tedy rodina přeje pohřeb pokřtěného člověka, snažíme se jí vyjít vstříc. Je pravda, že v minulosti nemohli mít sebevrazi církevní pohřeb, protože sebevražda byla a stále je pokládána za vážné porušení božího zákona. Protože ale dnes víme, že sebevraždu páchají lidé mnohdy pod vlivem psychické nemoci či silné psychické zátěže a nejsou tedy často plně odpovědní za toto své jednání, přistupujeme dnes k těmto případům daleko mírněji,“ vysvětluje Jan Balík, teolog a generální vikář Arcibiskupství pražského.

    Fotografie z pohřbu tyrana Josefa Kuči

    Upozornil také, že církevní obřad není aktem, při němž je pohřbívaný člověk vzýván. Církev se tím pádem neohlíží na zločiny, které během života spáchal.

    Je vhodné, abychom mu i my odpustili

    „Církevní pohřeb není vyznamenání pro dotyčnou osobu, je to modlitba za spásu jeho duše. Při těchto modlitbách prosíme boha, aby dotyčnému odpustil to zlé, co v životě spáchal. Dokonce je vhodné, abychom mu i my při pohřbu odpustili, čím se na nás provinil. My nikdy nevíme, zda umírající v poslední sekundě svého života nelitoval toho špatného, čeho se v životě dopustil, a nepoprosil boha o odpuštění,“ říká Balík.

    „To samozřejmě neznamená, že se takovouto lítostí vyhne spravedlivému trestu za to špatné, co v životě způsobil. Církev učí, že lidé, kteří nejsou svatí, ale litují zla, které v životě napáchali, dojdou spásy, ale předtím než doputují k bohu, projdou tzv. očistcem. To je stav, v němž se duše očišťuje bolestí nad tím, co špatného v životě způsobila. Teprve po tomto procesu bolestného očištění může duše dojít spásy, tedy radostného života ve společenství s bohem,“ dodává vzápětí, jak se to má s učením církve.

    „Církev zkrátka přiznává každému pokřtěnému katolíkovi nárok na církevní pohřeb, tedy pohřeb se mší svatou. Tím se nijak nevyjadřuje k tomu, jestli byl dotyčný člověk dobrý, nebo špatný. Pouze ho modlitbou doprovází na věčnost. Když tedy někdo požádá o pohřeb, církev zemřelého nelustruje, nezkoumá, jestli byl hodný, nebo zlý, jestli byl v té, či oné politické straně, bereme ho jako někoho, za něhož je třeba se nyní modlit a vyprosit mu boží odpuštění,“ uzavírá Balík.

    Vrah Kuča se dočkal bílé rakve!

    Balíka jsme se zeptali i na to, zda se v případě, že je pohřbívaným mediálně známý vrah dítěte, mění něco pro faráře, který obřad vede, a zda by tomu měl uzpůsobit svou řeč. Na pohřbu Josefa Kuči totiž zazněla slova o tom, že „milovaný Pepa bude všem moc chybět“, což se spoustě lidí nelíbilo. 

    „Ono při pohřbu není ideální, když se kněz příliš věnuje životu zesnulého. Kněz by se měl především věnovat výkladu Písma svatého, tedy vykládat nauku církve o smrti a věčném životě. Zvláště když kněz zemřelého dobře nezná nebo jde o někoho, jehož život není zrovna příkladný. V takových případech je lepší hovořit spíše o tom, že se každý z nás jednou octneme před boží tváří, než o zemřelém,“ míní Jan Balík.

    Případ Marečkovy smrti pohřbem Josefa Kuči zdaleka neskončil.

    Teprve teď dojde na soud s jeho matkou Simonou, která nejenže brutální týrání neoznámila, ale dokonce ho měla cíleně krýt. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 9. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      171
    • Tvl
      30
    • Super
      28
    • Haha
      28
    • Cože
      23
    • Sladký
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...