Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jiří Ovčáček hájí bonmoty Miloše Zemana: Je nutné si zachovat smysl pro humor

    Správa Pražského hradu si sice vyžádala od vlády České republiky do rozpočtu o 215 milionů navíc, prezident Miloš Zeman přesto tvrdí, že by neschopní podnikatelé měli zkrachovat. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka byl ale jeho výrok vytržený z kontextu. Jak vysvětloval další prezidentský bonmot, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví? A jak často se Miloš Zeman, který poslední měsíce tráví na zámku v Lánech, potkává se svou rodinou? I na to jsme se ve studiu Expresu ptali Jiřího Ovčáčka.

    Miloš Zeman v posledních dnech šokuje jedním bonmotem za druhým. Když zrovna neuráží podnikatele, kteří bojují o záchranu svých podniků, šokuje svými bonmoty umělce. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka jde buď o nedorozumění, nebo nepochopený vtip, který netřeba vysvětlovat.

    „To je dokonce přísloví, které je staré několik set let. Používá se v jakékoliv době a používá se několik set let. Pochází ze středověku. Je to o tom, že i v těch nejhorších situacích je nutné, aby si lidé zachovali elementární smysl pro humor a nebyli přecitlivělí,“ říká Ovčáček k prohlášení Miloše Zemana o hladovějících umělcích.

    „Zbytečná přecitlivělost oslabuje taktéž. V tomto směru pan prezident nemyslel to, jak je to interpretováno, že by si přál, aby měli všichni umělci hlad, ale bylo to konstatování bonmotu. Vysvětlovat vtip se dělávalo dřív. Jeden moudrý člověk říkal, že totalita nesnáší žerty,“ přisadil si sám prezidentův mluvčí. Nevnímá to jako zbytečné šťouchnutí.

    „Stát se v tomto směru snaží nejen umělcům pomáhat. Existují různé způsoby státních subvencí, které jsou poskytovány. To, že se toto rčení používá staletí, je nejlepším důkazem toho, že to není žádná zlovolnost,“ tvrdí Ovčáček, který nevidí problém ani v tom, že si Správa Pražského hradu řekla o navýšení svého rozpočtu o více než 200 milionů korun.

    „Není to pro Kancelář prezidenta republiky. To nejsou peníze pro pana prezidenta, ale na kulturu. To jsou peníze pro Pražský hrad, na opravy, jeho provoz jako národní kulturní památky,“ vysvětluje Ovčáček, jenž přiznává, že peníze chybí, protože Hrad, stejně jako většina podniků v centru Prahy, přišel o příjmy z turistického ruchu.

    „Turisty teď nemá nikdo. Proto se stát snaží všude pomáhat. Dokud budou peníze,“ dodává prezidentův mluvčí, který ani tentokrát nepřiznává, že by byl Zemanův bonmot o krachujících podnikatelích nevhodný.

    „Je to bonmot. Pan prezident řekl, že by stát měl pomoci podnikatelům bezúročnými půjčkami, teprve v okamžiku, kdy by podnikatelé nebyli schopni tyto půjčky využít, zkrachují a ukáže se, že jsou neschopní,“ vysvětluje Ovčáček, jehož jsme se ve studiu Expresu také zeptali, zda v Lánech s Milošem Zemanem pobývají i jeho manželka Ivana a dcera Kateřina.

    „Stále tam s ním nejsou. Střídavě, podle situace. Pan prezident má svůj bohatý pracovní program. To neznamená, že když jeden den nezveřejním fotografii z nějakého jednání, že pan prezident nepracuje,“ říká Ovčáček s tím, že se svou rodinou je Miloš Zeman v pravidelném kontaktu.

    „Nepočítám, jak často jsou v kontaktu. Kolikrát denně, týdně. Nevím. Je to soukromí pana prezidenta,“ dodal prezidentův mluvčí, který ani netuší, co aktuálně dělá první slečna Kateřina Zemanová, jež právě kvůli pandemii koronaviru nemohla vycestovat do Londýna, kde studuje.

    Na druhou část rozhovoru s Jiřím Ovčáčkem se můžete podívat ve videu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:20 pondělí 15. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      30
    • Super
      26
    • Tvl
      21
    • Cože
      19
    • Sladký
      17
    • Haha
      15