Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jiří Ovčáček: Lidé to Hůlkovi jednou spočítají, bude toho litovat

    Miloš Zeman nehodlá Daniela Hůlku přemlouvat, aby 28. října nevracel státní vyznamenání. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka i prezident České republiky považuje přátelství s Hůlkou za definitivně uzavřené. Ve studiu Expresu mu ale vzkázal, že toho bude jednou litovat.

    Daniel Hůlka dostal vyznamenání za svůj pěvecký výkon. Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí,“ uvedl Miloš Zeman v rozhovoru pro MF Dnes.

    To byla věta, která Daniela Hůlku vyprovokovala k napsání otevřeného dopisu Miloši Zemanovi, v němž mu nejenže sdělil, že považuje jejich přátelství za ukončené, ale navíc ho informoval, že mu 28. října přijde na Pražský hrad vrátit státní vyznamenání.

    Jak přijal prezident Miloš Zeman Hůlkovo rozhodnutí a není mu ztráty přítele líto?

    „Nebyl to pan prezident, kdo veřejně vypověděl přátelství, vykopal jakousi válečnou sekeru. Musím říct, že z naší strany žádná válečná sekera není. My jenom suše a jednoduše, pokud pan Hůlka bude chtít vrátit státní vyznamenání, ho převezmeme a tím pro nás celý příběh končí. Nejsou kolem toho na Hradě žádné emoce,“ řekl ve studiu Expresu Jiří Ovčáček.

    Podle něj je věc pro Miloše Zemana již uzavřená a nemá důvod Daniela Hůlku kontaktovat. Podle jeho slov byla prezidentova kritika vůči zpěvákovi zcela oprávněná, protože jeho účast na demonstraci proti rouškám byl čistý nerozum.

    „Pan prezident dal Danielu Hůlkovi moudrou radu, aby si dal mokrý hadr na hlavu a na chvíli se stáhl do soukromí. Člověk by vždy, zvlášť v kritických situacích, měl přemýšlet, co dělá. Jestliže tady máme opravdu kritickou situaci, účast na demonstraci proti vládním opatřením je čistý nerozum. Každý z nás nese odpovědnost za toho druhého. Tím, že si nevezmu roušku a můžu být bezpříznakový, mohu nakazit velké množství lidí a ti pak mohou zemřít. Ta odpovědnost je na každém z nás,“ vysvětlil Ovčáček s tím, že Hůlkova účast na demonstracích spíše škodí jemu samotnému.

    „Lidé si na to vzpomenou. A budou si pamatovat každého, kdo vyzývá k tomu, aby se nenosily roušky a nedodržovala vládní opatření. Když se podíváte do západních zemí, opatření jsou mnohdy tvrdší než u nás. Ve Francii bude platit zákaz vycházení mezi devátou večerní a šestou hodinou ráno. I to se u nás může stát. Vláda postupuje velmi moudře a rozumně, ale razantně,“ míní mluvčí prezidenta České republiky, podle něhož ani Miloš Zeman již nepovažuje Daniela Hůlku za přítele.

    „Pokud někdo vypoví přátelství, tak přátelství končí. Ale rozhodně to není o tom, že by pan prezident teď hloubal nad nějakým protikrokem. Prostě to vzal na vědomí. S velmi chladnou hlavou. To se v životě, a v politice zvláště, stává, že lidé, kteří jsou přáteli, náhle kvůli nějakému kroku přátelství vypoví,“ dodal Ovčáček s tím, že už není důvod, aby Zeman Hůlku kontaktoval.

    Rozhodně od něj také nepřevezme zpět státní vyznamenání.

    „To je věc, kterou bude nebo možná už řeší odbor protokolu. Je to protokolární záležitost. Navrácení státního vyznamenání je úřední záležitostí. Bude předáno do rukou někoho z kolegů. Nikoliv do rukou pana prezidenta. A bude to zaprotokolováno. Už jsem také jednou takto přebíral státní vyznamenání od režiséra Jana Němce. Mám určitou zkušenost. To ale není věc, kterou by měl řešit prezident republiky,“ vysvětlil prezidentův mluvčí.

    Na celý rozhovor s Jiřím Ovčáčkem se můžete podívat ve videu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:34 pátek 12. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      195
    • Trapas
      80
    • Haha
      68
    • Tvl
      26
    • Sladký
      24
    • Cože
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...