Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Můžu vám připadat drzá a tlustá, ale kolaborantka nejsem! Jirásková o Etzlerovi i Bartkovském

    Kvůli označení za kolaborantku a prokremelskou svoloč podala influencerka Jordanka Jirásková žalobu na někdejšího novináře Tomáše Etzlera. | foto: Expres.cz

    Včerejší soud, kde se řešila žaloba influencerky Jordanky Jiráskové proti novináři Tomáši Etzlerovi kvůli jeho urážlivým výrokům, pokračoval třaskavou diskuzí na sítích. Soudnímu přelíčení totiž předcházel konflikt mezi Jiráskovou a novinářem Bartkovským, který působí v Reflexu. Během neshody Jirásková vlepila Bartkovskému facku, což on okomentoval, že „ránu nemá, ale ruce jí voní kafrem“.

    Etzler byl nakonec soudem odsouzen k omluvě za své výroky, když označil Jiráskovou za „ruskou kolaborantku“ a „prokremelskou svoloč“. To však není vše, protože Etzler nemusí platit odškodné, které původně Jirásková požadovala, ve výši 20 tisíc korun.

    Ovšem kauza nebyla jen o výroku, ale i o následné konfrontaci na ulici. Glosátor Reflexu Martin Bartkovský se s Jordankou Jiráskovou potkal před budovou soudu a po slovní rozepři dostal od ní pohlavek! Tento incident Bartkovský okomentoval sarkasticky, což vyvolalo následnou reakci na sítích.

    „Poslouchal jsem podcast a hleděl si svého, když v tu chvíli vidím, že ke mně někdo jde. Byla to paní Jirásková s mobilem v ruce. Pak se mě ptala, koho jsem se zeptal, že můžu reportovat. Řekl jsem, že jednání je veřejné. A bum,“ napsal na Twitter.

    Glosátor Reflexu Bartkovský

    Jirásková pro Expres.cz uvedla, že ji novinář dlouhodobě stalkuje a snaží se na ní zviditelnit. Je toho názoru, že Bartkovského tweety na sociálních sítích jsou na straně Tomáše Etzlera a používá je k jejímu znevýhodnění.

    Etzler označil Jiráskovou loni v říjnu na Twitteru za kolaborantku a prokremelskou svoloč. To bylo podle jeho právního zástupce Artura Ostrého vyprovokované twitterovou reakcí Jiráskové na status české armády, která gratulovala k útoku na Kerčský most. Tento čin Jirásková označila za teroristický.

    Etzler označil Jiráskovou loni v říjnu na Twitteru za kolaborantku a prokremelskou svoloč.

    Jirásková tvrdí, že kvůli Etzlerovým nenávistným výrokům je terčem posměšků a urážek od uživatelů sociálních sítí. Pro redakci Expresu poslala zprávu z Instagramu, kde ji uživatel Martin Pilz vulgárně napadl.

    „Ty ošklivá k*ndo, ty jsi proruská k*nda. Ošklivá jako p*del. Udělala bys líp, kdyby sis to hodila. Ty Shrecku,“ napsal jí v několika zprávách. Zpráva dorazila v době, kdy se konal soud. Podobných zpráv ale podle svých slov dostává více.

    Jirásková druhý den napsala na svém účtu důvody své žaloby proti Etzlerovi, ve kterých se obhajovala: „Můžu vám připadat drzá, ošklivá, nafoukaná, tlustá, hloupá, nevzdělaná a já nevím, co ještě, a vaším právem je mi to napsat, pokud se pohybuji ve veřejném prostoru. Já to můžu a nemusím snést, můžu a nemusím to číst. To všechno je svoboda slova.“

    Nicméně zdůraznila rozdíl mezi obecnými urážkami a konkrétními obviněními: „Když mi napíšete třeba ‚máš hnusný cecky‘, ‚fotíš si tlustou prdel v plavkách, fuj‘, ‚jsi hloupá pí*a‘ atd., je to něco úplně jiného, než když o vás někdo jmenovitě a konkrétně napíše, že jste kolaborant a podporovatel agresora.“

    Jordanka Jirásková, Tomáš Etzle

    Důvodem žaloby, který Jirásková zveřejnila na svém účtu, je fakt, že se pohybuje ve veřejném prostoru, kde má právo nesouhlasit s názory na svou osobu, ale nemá povinnost snášet křivá obvinění o podpoře Ruska, agresi a sympatizování se zabíjením lidí. Etzler a pan advokát Ostrý opakovaně podle jejích slov lhali a vymýšleli nesmysly, což vyvolalo její hlasité výdechy během soudního líčení.

    Přestože soud Etzlera odsoudil k veřejné omluvě za své výroky, ustanovení ohledně finančního odškodnění bylo nakonec zamítnuto. Případný finanční trest by podle soudu představoval omezující faktor svobody projevu, což se neshoduje s principy svobody slova. Tímto rozhodnutím soud zdůraznil, že svoboda projevu je základním kamenem demokratické společnosti, avšak současně nese odpovědnost za řádné a respektující vyjadřování.

    Závěrem Jirásková apelovala na lepší porozumění mezi svobodou slova a respektem k osobním hranicím. Argumentovala, že vulgární komentáře na její adresu jsou jednou věcí, avšak konkrétní a cílená obvinění z kolaborace a podpory agresora jsou zcela jinou rovinou, která překračuje hranice svobody projevu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:41 neděle 3. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      49
    • Trapas
      20
    • Haha
      12
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8
    • Cože
      6