Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vohralíková strašným způsobem ztrapňuje prezidenta. Z Hradu si dělá vlastní byznys

    Jana Vohralíková je kancléřkou prezidenta Petra Pavla. | foto: Asociace vyjednavačůProfimedia.cz

    Plánovaná akce Asociace vyjednavačů na Pražském hradě, o níž jsme exkluzivně informovali a kterou spoluzakládala současná hradní kancléřka Jana Vohralíková, vyvolala bouřlivou reakci a širokou kritiku od politiků a komentátorů. Někteří tvrdí, že připomíná problematickou éru Vratislava Mynáře a může ohrozit pověst prezidenta Petra Pavla.

    V první řadě, cena vstupenek na tuto akci vyvolala značný rozruch. Od nejnižší kategorie „stříbrná“ za 17 190 korun až po nejvyšší kategorii „VIP diamantová“ za 228 535 korun. Kritici poukazují na to, že účastníci mohou získat dojem, že za tyto peníze získají přístup k kancléřce Vohralíkové a prostřednictvím ní i k prezidentovi Petrovi Pavlovi. Zdá se to jako rychlý způsob, jak získat exkluzivní přístup na Hrad. Organizátoři se ve své propagaci mimo jiné chlubili, že mají „klíč od Hradu.“ Akce rovněž láká na let tryskáčem, bohatý raut, lahve vína, hvězdné hosty a upomínkové předměty ve formě reklamních prezervativů a kalhotek.

    Politický komentátor Martin Schmarcz v tomto ohledu řekl v pořadu na CNN Prima News: „Pokud si někdo myslí, že si za peníze koupí kontakt s kancléřkou a tím pádem i s prezidentem, tak je to prostě směšné. Tato konference působí tak, že nějaká partička lidí chce od účastníků získat velké peníze za to, že jim získá exkluzivní kontakty na Hrad.“

    Petr Kolář, politický komentátor MfDNES, podotkl: „Nemyslím si, že by tato akce někomu poskytla skutečnou expertízu v oblasti vyjednávání. To, co nabízí, je spíše pocit, že máte přístup k paní kancléřce, což nemusí být pravda. Je to prostě o tom být tam a zaplatit si za to, že člověk vidí kancléřku a může pak mít pocit, že dokáže něco si zařídit u prezidenta nebo lidí okolo něj. A to je to, co mě na tom nejvíc vadí.“

    Kolář dále upozornil na paralely mezi kancléřkou Vohralíkovou a jejím předchůdcem Vratislavem Mynářem, s tím rozdílem, že aktivity Vohralíkové nemají tolik mediální pozornosti. „Myslím, že jí můžeme pomalu říkat Vratislava,“ uvedl. Akci označil za „bizarní“ a „směšnou,“ a kritizoval snahu získat exkluzivní kontakty na Hrad za vysoké vstupné.

    V březnu tohoto roku vystřídala Jana Vohralíková ve funkci Vratislava Mynáře, následně se nastěhovala do jeho služebního bytu.

    Martin Schmarcz pak varoval prezidenta Pavla, že by se měl více starat o lidi, kteří ho obklopují, a vyhnout se osudu Miloše Zemana. Tvrdí, že akce „strašným způsobem ztrapňuje“ současného prezidenta Pavla a ponižuje stát. Přirovnal ji dokonce k prodávání hrnců.

    Prezident asociace Radim Pařík brání akci tím, že přivezou významné osobnosti komunikace a vyjednávání. Jana Vohralíková měla mluvit zdarma na téma vyjednávání. Ohradil se také proti námitkám ohledně motivace akce, tvrdí, že nejde pouze o zisk a VIP vstupenky byly dražší kvůli doprovodnému programu.

    Jana Vohralíková křtila knihu Radima Paříka.

    Politici se k akci staví různě. Někteří ji brání a tvrdí, že není důvod dělat z toho kauzu, zatímco opoziční politici ji kritizují. Vládní politici, jako Michaela Šebelová a Pavel Bělobrádek, vyjádřili podporu akci a tvrdí, že není důvod k vytváření kontroverze. Naopak zástupci opozice, Radek Vondráček a Radek Koten, se proti akci vymezili. Poslední jmenovaný ji dokonce přirovnal „k prodeji hrnců“.

    Kontroverzní akce se uskuteční ve čtvrtek se v sídle prezidenta a má poskytnout prostor pro vyměňování kontaktů vysoce postaveným manažerům. Pořádá ji Podnikatelský klub Empiria 21, který si pronajal od Správy Pražského hradu Rudolfovu galerii a Širokou chodbu za 225 tisíc korun bez DPH.

    Oprávněně se tedy ptáme, zda je přiměřené, aby žena v nejvyšší funkci kolem prezidenta, Jana Vohralíková, vystoupila jako jedna z řečnic na komerční akci, která se má konat na Hradě. Co dělá tuto situaci paradoxní, je fakt, že Vohralíková bude na akci mluvit na téma „Tajemství vyjednávání v nejvyšších patrech politiky“, což nepochybně vyvolává asociace s politickými intrikami, zejména s ohledem na to, že během svého nástupu do hradní kanceláře požadovala prověrku na stupeň důvěrné. Tento stupeň prověrky je ovšem ten nejnižší, který Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) uděluje. Je to nepochybně zajímavé, zejména s ohledem na fakt, že sám Mynář v roce 2015 nedosáhl prověrky na stupeň přísně tajné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:19 středa 7. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      209
    • Haha
      36
    • Tvl
      29
    • Super
      14
    • Cože
      7
    • Sladký
      7